Padar võimuliidust: leidke Keski-Reformi kümme erinevust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt peagi linnavalitsusse minevad Jüri Pihl ja Edgar Savisaar volikogu juhte valimas.
Tõenäoliselt peagi linnavalitsusse minevad Jüri Pihl ja Edgar Savisaar volikogu juhte valimas. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatide eelmine esimees ja praegune eurosaadik Ivari Padar kutsub Postimees.ee'le antud intervjuus üles hindama tema partei ja Keskerakonna Tallinnas sõlmitud võimulepet ees ootavate tegude põhjal, mitte seda ennetavalt hukka mõistma. 

Tema sõnul on vale mõista hukka koostöö Keskerakonnaga, kuid mitte Reformierakonnaga, sest need parteid pole tegelikult üldse nii erinevad.

Ivari Padar, milline on teie kui sotsiaaldemokraatide eelmise esimehe hinnang otsusele minna Tallinnas Keskerakonnaga koalitsiooni?

Tal on kõik need ohud olemas, millest on hästi palju räägitud, ega mul ole siin ühtegi kosmilist uudist juurde öelda. Mind paneb muigama ettekiremine: poliitilised oponendid kirevad hirmsa amplituudiga. Mis siin siis kireda on? Päeva lõpuks näitab tegelik elu ja võimuliidu toimimine, mida tehakse ja mida mitte.

Lihtsalt niisama kinkida pealinn ühele erakonnale ja uriseda selle peale, kui on demokraatlikke jõude, kes tahavad pealinnaelus kaasa mängida... No kuulge, see on ju mõistlik!

Sotsiaaldemokraatlik Erakond näib olevat jagunenud Keskerakonnaga koalitsiooni minemise tõttu mitmesse leeri. Osad toetavad sündinud liitu, teised on põhimõtteliselt Keskerakonna vastu, kolmandad leiavad, et praegused tingimused ei ole vastuvõetavad. Kuidas te sellist jagunemist kommenteerite?

Ma olen ise olnud üle kuue aasta erakonna esimees. Ei ole ühtegi võimuliitu sündinud niimoodi, et kõik oleks erakonnas olnud absoluutselt ühel meelel, ikka on olnud erisusi.

Keskerakonnaga on meil olnud ajalooline teema, mille juured ulatuvad Rahvarinde aegadesse, kus Rahvarinde demokraatlik pool läks oma rada. Sellest saadik oleme olnud ääretult ettevaatlikud Keskerakonnaga läbirääkimistel, mis ei tähenda seda, et kui on tegemist vastastikkuselt mõistlike läbirääkimistega, siis tuleb neid pidada.

Kui võimuliidus sünnib tegeliku tegevuse käigus midagi, mis on erakonnale täiesti vastuvõetamatu, vaat seda tuleb karta.

Nii et kui teie oleksite praegu sotsiaaldemokraatide esimees, siis te oleksite Keskerakonnaga samasugustel tingimustel koalitsiooni läinud?

Ma ei saa öelda «ei» ega «jaa», sest ma ei olnud nende läbirääkimiste juures. Mind paneb õlgu kehitama selline juba ette üle-emotsioonitsemine. Kui ollakse Reformierakonnaga koalitsioonis, siis sellest ei nähta probleemi, aga kui Keskerakonnaga minnakse koalitsiooni, siis nähakse probleemi.

Teate neid tuntud koomikseid «Leia kümme erinevust». Pange nüüd kõrvuti need kaks erakonda - leia nende vahel kümme erinevust. Headele äratabajatele on välja kuulutatud preemia!

Teie eelkäija europarlamendis, samuti parteid juhtinud Andres Tarand on öelnud, et Keskerakonnaga Tallinnas kokku minek on karjääripoliitikute võit, mis toob kaasa arukate inimeste ärapöördumise erakonnast. Kas te ei karda, et selline samm võib tähendada sotsiaaldemokraatide rahvaliidustumist - kaotate oma valijad ning osa erakondlasi hakkab mõtlema teiste parteide peale kas liitumise või lahkumise mõttes?

Ma mõistan Andres Tarandi muret ja olen ka ise tema mõtteid kuulnud. Kõik need ohud on olemas ja neid tuleb ka arvestada.

See, et vanad erakonnaliikmed ütlevad välja võimalike uute poliitiliste kokkulepete riskid ja võimalikud mured, mis sellega võivad kaasa tulla, on igati teretulnud ja mõistlik. See tähendab, et sotsiaaldemokraatlik erakond on üdini demokraatlik.

Hinnangut saab anda ikkagi siis, kui on näha, milliseks kujuneb reaalne koostöö Tallinnas. Mina ei ole Tallinna sisse kirjutatud, mind seob Tallinnaga see, et mu tütar käib Tallinnas koolis. Aga kui mõelda Tallinna kodanikke-valijaid, siis inimesed peaksid olema rahul sellega, et ainuvõimu juurde tuleb keegi alternatiivne. Mis sest, et väikese häälesaagiga, aga ikkagi on see ühe pealinna jaoks mõistlikum kui see, kui on ainult ainuvõim.

Nii et te pooldate seda, et anda värskele koalitsioonile sada päeva ennast näidata?

Kindlasti. Ma olen kuulnud lävides Eesti poliitikutega, kui püüdlikult üritavad selle teema opositsionäärid - täna siis kaks valituserakonda - mustata seda koostööd. Et teeks aga sotsiaaldemokraatliku erakonna valgele linale musti jälgi.

Kui Keskerakond tegi Rahvaliidule ühinemisettepaneku, hakkasid nooremad rahvaliitlased nõudma, et Keskerakond avaks enne Savisaare-Putini koostöölepingu telgitaguseid. Sotsid seda Tallinnas võimuliitu luues ei nõudnud. Mõned võiks seepeale arvata, et sotside olukord peab olema isegi hapram kui Rahvaliidul. Kuidas teile tundub?

Ärme ometigi võrdle kahte võrreldamatut asja - üks on munitsipaalvõim, teine on riigivõim. Huvitav, et Reformierakonna noored ei ole kordagi, olles Keskerakonnaga võimukoalitsioonis, nõudnud Putini-lepingute tagamaid. Munitsipaalvõim, mis sest, et suures linnas, on siiski üks suurus ja riigivõim teine suurus.

Kui pikaks ajaks, te ennustate, võimuliit Tallinnas kokku jääb?

Ei ole mõtet minu poolt üteldagi, mida ma ennustan. Kõik sõltub sellest, kuidas omavahel asju aetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles