Toomas Trapido: rahandus­ministeeriumi optimism

Toomas Trapido
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Trapido
Toomas Trapido Foto: Postimees.ee

Vähemalt kahe eelduse osas on rahandusministeeriumi kevadine majandusprognoos ülioptimistlik – need on toidu- ja energia- (eelkõige nafta) hinnad.



Prognoosi järgi jääb naftahind sel aastal 99 ja järgnevatel aastatel 95 dollari kanti barreli kohta. Samas on see juba sel aastal olnud valdavalt üle 100 dollari barrel (15. aprillil 114 USD/bl). Prognoosis ennustatakse nafta pakkumise suurenemist ja nõudluse vähenemist, aga nendel väidetel pole minu hinnangul mingit tõsiseltvõetavat alust. Naftahind saab minna ainult üles, sest maa seest pole enam võimalik ühes päevas oluliselt rohkem välja pumbata.



Iga 5 dollarit naftabarrelihinna tõusu viib minu jämeda arvutuse järgi riigist välja ca miljard krooni, seda nii otseselt kütusehinna tõusu kui kaudselt teistes kaupades sisalduva hinnatõusu kaudu.



Teiseks – ennustatakse toiduhindade stabiliseerumist. Ka seda pole kuskilt näha – nii Maailmapank kui IMF on paari päeva jooksul mõlemad ülitõsiselt hoiatanud toiduhindade edasise kallinemise ja sellega kaasneva alatoitumise eest vaesemate elanike hulgas. Põud Austraalias, hiinlaste ja indialaste muutunud toitumisharjumused jms suurendab taskukohase toidu nõudluse ja pakkumise vahet.



Rahandusministeeriumi enda väitel on olulise osa senisest inflatsioonist moodustanud ka toidu- ja energiahinnad. Seega ma väidan, et praegune prognoos on toidu ja energia osas pigem soovunelm ja puudub vähegi praeguse maailma tegelikkust arvestav stsenaarium. Ma väga loodan, et toidu, energia ja kliimamuutuste teemat hakatakse ka Eestis valitsuse ja riigikogu tasemel tõsiselt ja terviklikult käsitlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles