Vastukaja: Eesti Rahvusringhääling parandab vigu

Karmen Turk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

23.07.2007 Postimehes ilmunud Maili Kanguri artiklis «ETV asus oma kangelasi kaitsma» esinevad fakti- ning juriidiliste terminite kasutamisel vead.

1. Eesti Televisioon (ETV) televisiooniorganisatsioonina lakkas juriidilise isikuna eksisteerimast 01.06.2007, mil Eesti Raadioga ühinedes moodustus uus avalik-õiguslik juriidiline isik Eesti Rahvusringhääling. Eesti Televisioon on pärast 01.06.2007 Eesti Rahvusringhäälingu televisiooniprogrammi nimi.

2. Artiklis on valesti selgitatud järgnev: ERR telekanali kangelasi hakkab kaitsma autoriõiguse seadus; patentidega kaitstakse kangelasi; telekanal on esitanud patenditaotlusi saadetele; telekanal taotleb autoriõigusi eraldi tegelaskujudele ning et saadete ja tegelaskujude patenteerimine aitab edaspidi vältida segadusi.

Tulenevalt alltoodud mõistete seadusele vastavale sisule, ei saa isik taotleda autoriõigusi teosele, esitada patenditaotlusi tähistele vmt. ERR tegevus oma saadete ning tegelaskujude kaitsmisel kätkeb vaid tähiste kaubamärkidena registreerimist, sest autoriõigused tekivad teose loomisel iseenesest ning patentidega kaitstakse vaid leiutisi.

Maailma Intellektuaalse Omandi Organisatsiooni (WIPO) asutamise konventsiooni artikkel 2 (viii) kohaselt hõlmab intellektuaalne omand kõiki õigusi, tulenevalt intellektuaalsest tegevusest tööstuse, teaduse, kirjanduse ja kunsti valdkondades. Intellektuaalne omand jaguneb kolmeks: autoriõigus, autoriõigusega kaasnevad õigused ning tööstusomand.

Tööstusomandi alaliigid on kauba- ja teenindusmärk, patent, kasulik mudel, tööstusdisainilahendus, geograafiline tähis, mikrolülituse topoloogia jmt. Igal intellektuaalse omandi liigil on eraldi õiguslik regulatsioon, erinev õiguskaitse ulatus, territoriaalne ja ajaline kehtivus ning ka eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles