Ilmar Tagel: Oht riigi julgeolekule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Tagel
Ilmar Tagel Foto: Postimees.ee

Viimaste aastate korruptsioonijuhtumid maksu- ja tolliametis on tekitanud tõsise ohu Eesti riigi julgeolekule ja mainele.

Korruptsioonijuhtumeid on põhjustanud see, et erinevad valitsused ei ole korruptsioonivastaseid abinõusid ellu viinud. Ei ole tõstetud maksu- ja tolliametnike palku ega parandatud sotsiaalseid tagatisi. Tegemata töö viljad on meil käes viimaste aastate korruptsioonijuhtumite näol Euroopa Liidu välispiiril Narvas, Koidulas, Luhamaal.

Nii lahkus Luhamaal ja Koidulas korruptsioonisüüdistusega enamik tolliametnikke. Mitmed neist olid varasematel aastatel parimateks teenindajateks ja kontrollijateks tunnistatud ametnikud. Paljud asusid tööle tolli algaastail.

Kes ütleb, et lähiajal ei avastata uusi korruptsioonijuhtumeid Narvas, Tallinnas ja mujal?

Möödunud aastal maksu- ja tolliametis tehtud töötajate rahulolu-uuring näitas, et ametnike pühendumus organisatsioonile on äärmiselt madal – ainult 14 protsenti. See peaks olema väga tõsiselt võetav signaal riigile.

Me mõõdame pidevalt koormusi, hindame töökohti. Ametnikel puudub kindlusetunne tuleviku suhtes. Suure ebakindluse on tekitanud maksuameti ja tolliameti liitmine. Ja olukord halveneb pidevalt.

Ameti infopäevadel võib kuulda: meil ei ole raha palkasid tõsta. Samas ei mahu hinge riigis toimuv. Hakkame näiteks ehitama uut kallist vanglat, tõstame õiguskaitseorganite ametnike palku, suurendame koosseise. Ma võin eksida, kuid mul on tunne, et ehitame üles politseiriiki.

Kas valitsus tõesti ei mõista, et riigi maksu- ja tolliametisse on vaja ametnikke, keda riik väärtustab ja motiveerib, kes hoiavad kümne küünega kinni oma ametitoolist ning on lojaalsed riigile.

Andkem ametnikule, mida ta vajab. Motiveerigem ja väärtustagem tema tööd. Ebaaus riigiametnik on tõsine oht riigi julgeolekule ja mainele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles