Kas Arctic Sea kaaperdamine oli Mossadi töö? Ehk siis Iisraeli salateenistusest. Põhjalikult

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Eks ole Iisraeli luureagentuurist Mossadist varemgi raamatuid ilmunud, kuid antud teos on värske ja põhjalik, avades nii mõnegi ukse salapärasesse maailma. Kuigi jah, ilmselt saab piiluda vaid praost, sest ei hakka ju Mossad korraldama ekskursiooni tagumistesse kambritesse, kuhu päikesevalgus ei paista.

Räägitakse, et Mossad on võimsam luureteenistus kui CIA ja FSB kokku. Mine võta kinni, sest antud organisatsioonide tööst palju ei räägita. Teinekord pole võimalik isegi aimata, kelle käsi on ühel või teisel puhul mängus. Oli inimene, enam pole, sattus avariisse või sõi valget kärbseseent, aga kuskil kaugel maal saab keegi rinda ordeni, kui on oma käed ära pesnud.

Viite Mossadi jõust annab antud raamatus kirjeldatud Müncheni olümpiamängudel toimunud akt, kus terroriorganisatsiooni «Must september» liikmed võtsid Iisraeli sportlased pantvangi. Sakslased üritasid ise konflikti lahendada, kuid käkerdasid asja põhjalikult ära ning saatsid hukka nii röövijad kui röövitud, kusjuures Mossad vaatas masendavat operatsiooni pisarsilmi pealt. Mõistagi tuli «Musta septembri» ninamehed teise ilma saata, mida ajapikku särava elegantsiga ka tehti.

Antud raamatus on täpselt ja põnevalt kirjeldatud Mossadi missioone läbi ajaloo, millest enamus olid edukad, mõned paraku mitte: kuidas natsikurjategijaid rööviti ja Iisraeli kohtu ette toimetati või siis vaikselt likvideeriti, kuidas kõikvõimalikke terroriste hävitati, Araabia vihavaenuriikide sõjalisi programme põhja lasti, salajasi dokumente jahiti, juute kodumaale aidati... Tekst pole kuiv ega teaduslik, vaid tihe, täpne ja ladus. Ehk siis raamatutäis lühikesi spioonijutte.

Kõik on muidu tore, aga kohati hakkab painama Mossadi tegevuse seaduslikkus. Täiesti mõistetav, et juudiriik on vaenlaste piiramisrõngas ning paljud moslemimaad pühiksid Iisraeli olematusse. Ning ka kurjategijaid, kuigi neid ei saa alati kohtusse toimetada, on vaja karistada. Aga ikkagi... Teinekord lendab laaste liiga palju, hukkuvad tavalised ja rahumeelsed inimesed, kel pole Iisraeliga mingit pistmist.

Muide, ka Eesti on ühe looga seotud, sellega, kus Mossad hävitas mõrvade ja terrori toel Iraani tuumaprogrammi. Väidetavalt – selle versiooni pakkus välja admiral Tarmo Kõuts – kaaperdas 2009. aastal laeva Arctic Sea just Mossad, et kätte saada sellega transporditud uraan, ja tegi seda palgatud eestimaalaste abil. Vaat nii!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles