Muuli: riigijuhte on tekkinud ülearu palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Postimehe ajakirjanik Kalle Muuli ennustas Raadio 2 saates «Olukorrast riigis», et eelnõude vastuvõtmiseks eri poliitiliste jõududega kaupa tegema pidaval vähemusvalitsusel pikka iga ei ole, võib-olla juhtub midagi juba selle aasta jooksul.

BNSi ajakirjanik Anvar Samost leidis raadiosaates, et vähemusvalitsuse esimene töönädal on üllatavalt hästi korda läinud. «Lisaeelarve kärpe eelnõu läbis teise lugemise, ehkki selleks tuli koalitsiooni kahe erakonna liikmetel 50-kesi hommikul kella 5-ni üleval istuda,» tõi ta välja. «Komisjonides küll väikestviisi segadust, kuid kui see kõrvale jätta on selge, et opositsioon 50 hääle kõrvale panna ei suuda,» tõdes Samost.

Samas on Kalle Muuli sõnul on aga tekkinud olukord, et riigijuhte on tekkinud ülearu palju: «Vahepeal ei saa aru, kas peaminister on Andrus Ansip või on Jaan Kundla selleks hakanud,» sõnas Muuli.

Samost leidis, et Kundla teema on muidugi selgelt üle pakutud ja ta on asunud igas asjas seisukohti võtma seetõttu, et ajakirjandus talle selleks vägisi tribüüni pakub. «Mulle küll ei ole jäänud muljet, et Jaan Kundla oleks nüüd see tugi, mille najal Eestis praegune valitsuskoalitsioon püsib. Kundla häältega ei ole seni küll midagi tehtud,» pidas Samost riigikogulase ületähtsustamist vaid ajakirjanike sooviks leida poliitikast humoorikat seika.

Pikka iga valitsusele ei näe

Muuli pidas samas pentsikuks seda, mismoodi käib praeguse vähemusvalitsuse kauplemine nende eelnõude toetamiseks ega näinud sellele koalitsioonile eriti pikka iga.

«Need variandid teha rohelistega, Rahvaliiduga ja võib-olla sotsiaaldemokraatidega mingit kaupa, need ei ole kuigi kauaseks ajaks mõeldud. On selge, et midagi peab juhtuma, võimalik, et veel selle aasta jooksul,» ennustas Muuli.

Tema hinnangul on peaminister Andrus Ansip praegu kõige nadimas olukorras: «Ansip on muutnud ennast kõigi teiste poliitiliste jõudude - kas nüüd pantvangiks, aga igatahes sellisel toolil istuvaks, kust selle saab väga hõlpsasti alt ära tõmmata. Kõige suurem jõud on selleks Isamaa ja Res Publica Liidul,» sõnas ajakirjanik. Ta arvas, et võib-olla tekitas IRL koguni sihiteadlikult nõrga valitsuse, mis oleks nende erakonnast väga sõltuv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles