Aivar Reinap: katse, mis võiks kesta kogu aeg

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap
Aivar Reinap Foto: Postimees

Iga päev ilmuv ajaleht on suur süsteem, mis koosneb väga paljudest sõlmedest. Lugeja märkab teatud osa neist alles siis, kui on tekkinud mingi probleem. Kas pole lehte postkastis, see on klammerdamata, vigadega või liiga õhuke – võimalikke probleeme on sadu. Isemajandav organisatsioon vajab kulude rahastamiseks tulu: reklaamiraha ja tellijate panust. Kaugelt vaadates tundub see süsteem üks suur monstrum, millest on keeruline aru saada.

Otsustasime üheks ööpäevaks avada oma toimetuse kõigile huvilistele veebi otsekeskkonnas. Meie soov oli näidata, et ajalehenumber, uudislugu või arvamusartikkel valmib lihast ja luust inimeste mõttevälgatuste tulemusena. Neil inimestel on küll mõnikord oma naljakad kiiksud, kuid nad on usaldusväärsed inimesed meie keskelt. See, et sporditoimetuse juht Peep Pahv on omapärase huumorimeelega sõbralik ja töökas inimene, ei tule meediat jälginutele suure üllatusena. Enamasti tagaplaanile jääv paberlehe päevatoimetaja Indrek Kuus üllatas aga oma sooja ja omapärase huumoriga. Selliseid inimesi ikka naljalt ära ei osta ega painuta väidetavalt kuskilt kõrgelt tulevate korraldusega.

Miks püsivad portaali postimees.ee avaleheküljel lood, mis pole tihti kõige olulisemad, kuid tunduvad samas põnevad ja kutsuvad kaasa mõtlema? Klikistatistikat vaadates saab asi selgemaks – avaküljel pakutavate uudiste valikut mõjutavad suuresti oma klõpsimisega lugejad ise. Kui kunagi pakkus lugejatele suurt huvi meelelahutus, siis nüüd on populaarsemad tarbijateemad ehk artiklid sellest, kuidas saada elus hakkama. Alati töötab avaleheküljel suur uudis.

Meie ööpäev teisipäeva hommikust kolmapäeva hommikuni sai seekord selline, nagu saab tagantjärele üle vaadata keskkonnas otse.postimees.ee. Täna on uus päev uute uudiste ja uute lugudega, homne tuleb hoopiski erinev. Paljuski määrasid selle ööpäeva näo inimesed, kellel oli sel korral võimalus päevatoimetuste kõrval oma tegevust lugejatele kirjeldada. Meil on veel palju oma näo, stiili ja naljadega inimesi.

Tööprotsess on iga päev siiski suures piires sama: kokku tuleb panna uus ajaleht uute lugude, reklaamide ja kuulutustega, avaldada veebis hetke tähtsamad uudised ja põnevamad teemad, ning nii seitse päeva nädalas ja 365 päeva aastas. See ülesanne võib tunduda kurnav, aga on kindlasti põnev, sest kunagi ei tea, mida toob järgmine päev.

Paljud lugejad on küsinud, millal tuleb «Ööpäev Postimehega» kordamisele, sest projekt oli huvitav ja vajalik. Väga tihti sama asja tehes muutuks see igavaks rutiiniks, aga kord aastas võiks selle küll veidi teise nurga alt taas ette võtta. Siis oleks see põnev nii lugejatele kui ka tegijatele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles