Mailis Ostra: aga noored?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Ostra
Mailis Ostra Foto: Erakogu

Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Mailis Ostra kutsub üles valimiste eelses poliittrallis mitte ära unustama noori ja pealinnast väljas elavaid inimesi.

Võiks küsida samamoodi - aga pensionärid, töötud, kodutud, arstid, õpetajad jne. Kuhu jäävad inimesed? Valimisvõistlus, võitlus võimu pärast on alanud. Oleme teada saanud, et oleme Eesti üle uhked, Eestist hoolitakse ja IRL küsis ka midagi, aga... Kas siis nüüd ongi kõik hästi ja ülejäänud valimistrall käibki ainult ümber Tallinna linnapeakandidaadi? Kellele siis lõppkokkuvõttes ülejäänud Eesti ja eelkõige meie inimesed korda lähevad? Mina olen inimene ja tunnen, et olen objekt, mida kasutatakse nupuna mängus, mille reeglitega ma nõus ei ole. Hea on see, et sügisel validagi saan, kuigi kas sellel mõtet on. Viimases Foorumi saates öeldi, et valijatega peab tegelema. Aga need, kes valida ei saa? Kellele lähevad korda noored?

Ei ole ainult linnapeakandidaadid

Kas me tõesti tahame, et kogu Eesti jookseks kokku suurematesse linnadesse ja elu maal jääks vaid ilusaks mälestuseks? Väikestes piirkondades on elu välja suremas. On noori peresid, kes maale elama lähevad, kuid mis hinnaga? Kas kohalik omavalitsus suudab toetada nende iseseisva elu alustamist? Noorte tööpuudus on kõige teravam äärealadel, kus on raske luua ja leida töökohti. Need noored, kes väiksemates kohtades juba on, ei saa elada täisväärtuslikku või võrdväärset elu linnas elava sõbraga, kuna kõige elementaarsem – korralik transpordisüsteem – on puudu. Maanoor ei saa alati valida endale sobivat huviringi, spordiala, tegutseda vabatahtlikuna või kuuluda mõnda noorteühendusse. Kas ainult ilusast loodusest ja heinamaast piisab, kui tal ei ole oma kodukohas raamatukogu, kooli, noorsootöötajat või omaealisi sõpru? Mis teda siis lõppkokkuvõttes motiveerib oma kodukohas elama?

Kahtlemata on huvitav, kes Tallinna linnapeaks saab. See aga ei ole hetkel oluline. Vaadake, mis elu elavad noored Abjas, Anijas, Kärlas, Maidlas või Taeblas! Kas sinna üldse on veel noori jäänud? Kas te teate seda?

Ei tohi olla ainult võim

Jüri Ratas ütles ükspäev mulle ja veel umbes 70 noorele, et teid peab kaasama. Aga kas tema või teised poliitikud siis kaasavad? Väga vähestele otsustajatele läheb südamest ja tõsiselt korda, mida noored tahavad, mis noori huvitab ja puudutab. Mul on nii piinlik, et jääbki selline mulje nagu kõigil on silme ees vaid üks siht – võim - ja selle nimel «hakkame sügisel julma panema». Jah, targad on need poliitikud, kes otseselt selliseid loosungeid välja ei käi, aga paraku on valdav enamus taolise meelsusega. On erandeid, väga aatelisi ja põhimõttelisi isikuid, aga nemad ei domineeri.

Ei, ärge arvake, ma ei ole sinisilmne. Ma olen omandanud piisavalt teadmisi selleks, et mõista, et ainult võimul olles on võimalik oma poliitikaid ellu viia. Aga see ei tohi muutuda ainsaks eesmärgiks! Eesmärk saab olla noorte omaalgatuste toetamine, omavalitsustevahelise koostöö suurendamine noorsootöö ja huvihariduse korraldamisel või noorte osalemise ja kaasamise alase võimekuse tõstmine jne. Kohalike omavalitsuste valimiste programmidega ei ole veel mitte ükski erakond välja tulnud. Neid koostatakse alles, aga kampaania juba käib, et võimule saada. Võim on saanud omamoodi jumalaks.  Mina ei taha näha oma kodumaal poliitikuid, kes usuvad ainult võimu ja delegeerivad riiki ja rahvasse uskumise kodanikuühendustele. Aga eks see ole minu valik, kas ma muudan ennast, oma suhtumist või midagi muud.

Kutsun üles poliitikuid mõtlema inimestele. Ja tõepoolest, ka mina olen Eesti riigi üle uhke, väga paljud on, aga siiski ei ole kõik nii hästi kui võiks, sest võimumängude keerises on ära unustatud inimene. Ma kutsun üles poliitikuid mõtlema noortele. Ma ei väsi kordamast – me ei ole ainult tulevik, me oleme olemas siin, praegu, just nüüd. Meil on huvid, vajadused, oma tahe. Võtke meid arvesse! Ja ma ei ole üksinda seinapraos piiksuv hiir. Eesti Noorteühenduste Liit koondab läbi oma liikmete kümneid tuhandeid noori. Meid on palju ja me ei teeks mitte ainult tulevikku, vaid ka olevikku, kui te lubaks ja laseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles