Video: Juhan Kivirähk – presidendi otsevalimise lüüasaamine üllatas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Liis Treimann

Sotsioloog Juhan Kivirähki sõnul oli Rahvakogu viimase bloki suurim üllatus see, et rahvas hääletas maha presidendi otsevalimiste idee.

Kui päevajuht Henrik Kalmet küsis arutelupäeva lõpus Kivirähkilt, kas Rahvakogu viiendas blokis ühtegi üllatust polnud, siis väitis sotsioloog, et üks siiski oli.

«Üllatus oli see viimane. Avaliku arvamuse küsitlustes on sageli toetust leidnud presidendi otsevalimine. Aga on näha, et siin ei ole tegu lihtsalt avaliku arvamuse küsitlusega, vaid läbi arutatud arvamustega. Ja ilmselt nendes arutlustes jäi peale selline kaalutletum vastus,» kommenteeris Kivirähk presidendi otsevalimise teemat.

Sotsioloog lisas, et on ka ise presidendi otsevalimise vastu. «Ma arvan, et poliitilise võõrandumise probleeme, mis meile tegelikult muret teevad, (presidendi - toim) otsevalimine ei lahenda.»

Täna Tallinnas lauluväljaku ruumides peetud Rahvakogul selgus, et läbi aegade populismi üheks musternäidiseks peetud presidendi otsevalimine ei saanudki rahva enamuse toetust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles