Tõnis Oja: spekulatsioonid Tallinki ümber

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Börsifirmast peaksime teadma peaaegu kõike, aga tegelikult ei tea avalikkus Tallinkist suurt mitte midagi. Üks järjekordseid saladuslikke protsesse laevafirma ümber hakkas toimuma kolm kuud tagasi, kui ettevõte andis teada suurtest tehingutest, mille käigus vahetas omanikku 15,7 protsenti aktsiatest.

Baltic Cruisesi nimeline firma ostis aktsiaid omaenda omanikust erakapitalifondilt, aga ka kahelt investeerimisfondilt ja suuromanikult Infortar.   

Lisaks leppisid suurosanukid kokku, et kuni 30. aprillini võib üle 0,1 protsendi Tallinki aktsiatest osta vaid Baltic Cruises ning seda ilma teisi osalisi informeerimata. Ehk teisisõnu, oma osalust võib suurendada vaid Baltic Cruises.

Viimastel nädalate ongi näha Baltic Cruisesi aktiivset tegutsemist, see tähendab aktsiate kokkuostmist institutsionaalsetelt investoritelt. Eile hommikuks oli Baltic Cruises kasvatanud oma osaluse juba 16,5 protsendile, millega seoses on hakatud rääkima võimalusest, et Tallink võidakse börsilt minema viia. Postimees kirjutas sellisest võimalusest juba detsembris, mil aktsiate müük toimus.

Millest on siis sellised spekulatsioonid tingitud? Esimene ja kõige olulisem ongi suuraktsionäride kokkulepe, mis keelab teistel aprilli lõpuni aktsiaid osta ning hiljem ostud kooskõlastada. On ilmne, et selle keelu põhjuseks on võimalus lasta Baltic Cruisesil turult aktsiaid osta, ilma et selle hind väga kõrgele kerkiks.

Samas on ka täiesti selge, et Tallink viiakse börsilt minema ainult siis, kui seda soovib ettevõtte suurim omanik Infortar eesotsas Enn Pandiga. Neile kuulub kokku veidi alla 40 protsendi Tallinki aktsiatest.

Kahjuks pole teada, kes on erakapitalifondi Baltic Cruises taga. Tallinki selgituse kohaselt nõustab firmat erakapitalifirma Citi Venture Capital International Advisers, mis spetsialiseerub investeeringutele arenevatele turgudele.

Avalikkusel on mulje, et tegemist on välisinvestoriga. Ehkki fond asub Londonis, võivad selle investorid olla ükskõik kes. Ma üldse ei välista, et tegu võib olla meile geograafiliselt lähedaste või väga lähedaste investoritega.

Kui nüüd veel ajalukku tagasi minna, siis 2005. aasta detsembris ei läinud Tallink börsile üldse mitte vabatahtlikult, vaid aktsiate avalik esmaemissioon (IPO) oli 2003. aasta sügisel toimunud suunatud emissiooni märkinud investorite tingimus. Ilmselt pole börsileminek selle soovijate lootusi täitnud ning nüüd, kui Tallinki majandustulemused on muutunud dividendikõlblikuks, võib nende jaoks olla ahvatlevam teha omanike ring võimalikult väikeseks.

Võib arvata, et hiljemalt aprilli lõpus toimub midagi väga olulist ja siis oleme juba palju targemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles