Sergei Metlev: eesti keelt räägitakse ju üha enam!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits

Miks on küll eestlastel kadumas usk oma keele säilimisse olukorras, kus tegelikult eesti keelt rääkivate inimeste ring üha kasvab – seda tänu siinsetele venelastele, arutles MTÜ Avatud Vabariik juhatuse liige Sergei Metlev üleeilsel Postimehe arvamusliidrite lõunal.

Mulle tundub, et eestlastel on kadumas eneseusk, et oma keele säilitamine ja püsimine on igal juhul võimalik. Ilmselt on see natuke seotud sellega, et ei osata märgata positiivset, mis on tehtud.

Täna (eile – toim) räägiti, kui palju raamatuid on eesti keelde tõlgitud, kui palju neid kirjutatakse eesti keeles – aga positiivne on ka see, kui palju on laienenud eesti keelt rääkivate inimeste arv maailmas. Ennekõike räägin venelastest Eestis.

Statistika järgi on 20 aasta jooksul eesti keelt enam-vähem hästi kõnelevate kohalike venelaste arv tõusnud juba tublisti üle poole ja need kõik on eesti keele kandjad. Kui räägime, et vene keeles võiks eesti keelt õpetada eesti keele kandja, siis mõtleme eestlast, aga keelekandja on tegelikult iga inimene, kes räägib, loeb ja kirjutab eesti keeles.

Kahjuks on ka tänased kõnelejad rääkinud Eesti ajaloost ja rahvuslusest kitsalt sünnijärgsetele eestlastele – ei panda tähele, et need teemad lähevad korda ka kohalikele venelastele. Ei peaks olema häbi ega ohtlik kõnetada neil teemadel ka kohalikke vene inimesi.

Arvamusportaal palus eilsel Postimehe arvamusliidrite lõunal osalenutel arutleda selle üle, kas avatud maailm on eestluse sulatusahi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles