Ligi: riigikogu VEB fondi uurimiskomisjon ei leiaks midagi uut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi
Jürgen Ligi Foto: Toomas Huik

Rahandusminister Jürgen Ligi hinnangul ei leiaks riigikogu VEB fondi uurimiskomisjon midagi, mida ei leidnud Eesti Panga sisekontroll või leiaks riigikontroll.

«Kõik ju teavad, et see komisjon ei leiaks midagi, mida ei leidnud [Eesti Panga] sisekontroll või leiaks riigikontroll,» ütles Ligi BNSile antud intervjuus. «Sisekontroll pealegi leidis, et leitud on rohkem dokumentatsiooni, kui seadus nõudnuks säilitada ning see oli üllatavalt heas seisus.»

«Ühelt poolt on selline komisjon, nagu enamasti ikka, demonstratiivne asendustegevus, teiselt poolt jahitakse ikka konkreetseid persoone ja koguni «erakonna varju», kommenteeris minister.

«Kedagi ei huvita muidugi pangajuhi nahk, kes andis ühele valedokumendile allkirja ega praegune Eesti Panga president [Ardo Hansson], kes tol ajal oli valitsuse nõunik ja keskpanga nõukogu liige. Jaht käib ikka Siim Kallasele, kes oli juba Eesti Pangast lahkunud, aga juhtis kunagi praegust valitsuserakonda ning võib olla praegu kellelegi isiklikultki konkurent,» rääkis Ligi.

Ligi sõnul jätaks tema selle loo ajaloole ja professionaalidele, sest nii oleks aus. «Eesti riik reageeris ju Venemaal tehtud õigusvastasele teole ja kogu panganduse krahhi ohule, kaitses oma suveräänsust, tegi seda kollektiivselt, ametlikult, riigikogu otsusega. Ka püüti seda vaenulikku otsust kuidagi kellegi jaoks heastada, aga sellest ei tohiks teha nii poliitilist hüsteeriat, kui keegi Eestis ei kannatanud.»

«Naiivsed on arvanud, et Siim Kallas saab sealt komisjonist kätte tõe, mida ta kaitseb. Tegelikult saab ta veel ühe solgutamise ja dokumenti, mis ütleks, et tal polnud pärast tema ametiaega juhtunuga mingit seost,  ju keegi kunagi ei koostanud,» lisas Ligi.

«Me saame sellest komisjonist juurde pahatahtlikke ja edevaid sõnavõtte, Toomas Kümmel jääb ikka elu lõpuni korrutama kaht fraasi, «VEB» ja «vale», ja siduma sinna kõrvale keda iganes kasulik,» lausus Ligi.

«Minu erakonda ei eruta see teema rohkem kui maksumaksja päästmine uuest ohvrist sotsialismile. Selle me riigikohtus saavutasime, ehkki keegi ei soovitanud meil vaielda,» märkis rahandusminister.

Riigikontroll  teatas eelmise nädala lõpus, et on valmis panustama sellesse, et VEB fondiga seonduvates asjaoludes täiendavat selgust luua. Riigikontroll  kinnitas oma teates, et soovib teha tihedat koostööd VEB  fondiga seonduvate asjaolude väljaselgitamiseks loodava parlamendikomisjoniga, et üksteise tööd täiendada, infot vahetada ja anda avalikkusele kokkuvõtteks võimalikult terviklik pilt toimunust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles