Neeme Korv: IRL kui Rock City

Neeme Korv
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Korv
Neeme Korv Foto: Liis Treimann

Vähemasti ühes mõttes on Isamaa ja Res Publica Liidu juhiks pürgivad Margus Tsahkna ja Jaan Männik mu meelest ühtviisi kanged mehed. Mõlemad usuvad sellesse, mida nad on ette võtnud ja saavutada tahavad, ega löö põnnama seal, kus mõnigi nahahoidja vaataks, kuidas saaks end elutarka juttu rääkides mugavalt kõrvale nihverdada.

Need kaks on nagu legendaarne metskapten Kihnu Jõnn ehk Enn Uuetoa, kes oli kõigiti vapper, seilates maailmamerel pehkinud laevadega, millega mõnedki poleks julgenud enam merele minna. Jõnn armastas oma alust, uskus sellesse kotermanni hoiatuste kiuste.

Erakond IRL kipub praegu küll olema nagu vana puulaev, mis teadupärast nõuabki rauast mehi. Olukord on leebelt öeldes sünge. Hiljutistel riigikogu valimistel tuli IRLil vastu võtta hävitav kaotus. Ilmselgelt on paljud seni lojaalsetest valijatest, kes olnud pardal juba platsi puhastamise aegadest, leidnud uusi eelistusi. Toetus on aegade madalaim, aprillikuine TNS Emor kuulutas vaid kaheksaprotsendist toetust.

Vana meeskonna liikmed on läinud muudele, värskematele laevadele, uued liikmed paistavad küll silma, kes kuidas – tobedate kõrtsitšekkidega ja muul viisil –, kuid see pole tähelepanu, mida erakond sooviks ja vajaks. Seda iseäranis praeguses hapras seisus.

Jah, see laev seisab vee peal ja sellega on võimalik veel merd sõita. IRL on siiski valitsuses ja sõlmitud koalitsioonileppest paistab üsna tugevasti välja ka erakonna nägu. See oli ametist lahkuva esimehe Urmas Reinsalu poliitiline punktivõit. Kuid samavõrd oli see ka Reformierakonnale poliitiline paratamatus. Ning just sellelt pinnalt võib tekkida ka IRLi taastulemine. Võimaluste aken Tsahkna või Männiku jaoks, ükskõik, kumb juhtohjad pihku saab.

Järgmiste parlamendivalimisteni on siiski neli aastat ning kui ilmselgelt suuresti IRLi valijaskonna toel edu ja tähelepanu nautivad Vabaerakond ja konservatiivne rahvaerakond liiga enesekindlaks muutuvad, võib nende praegune eduseis osutuda võrreldavaks varajase avaväravaga jalgpallis. See võib vastase mõneks ajaks moraalselt rivist välja lüüa, ent kui pinged liiga vara maha lähevad ja aega palju järel, jõuab kaotusseisus olev võistkond mängu tagasi tulla ning lõpptulemuse enda kasuks pöörata.

Kes on lugenud Juhan Smuuli suurepärast näidendit «Kihnu Jõnn ehk Metskapten», teab, et seal on tegelane nimega Ajalooline Tõde. Too, remargi järgi kaunis katkutud väljanägemisega abstraktne kuju räägib ära ka Kihnu Jõnni hukkumise loo. Juhtus see 19. novembril 1913, kui tema juhitud parklaev Rock City Taani rannikul põhja läks. Me ei tea, milline sõnum on Ajaloolisel Tõel varuks IRLile, kuid teame, et Jõnn sooritas enne saatuslikku sõitu rohkesti rokkivaid merereise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles