Kuidas tunda ära intelligentset arvutit?

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Internetifirmade viimaste aastate saavutused tehisintellekti alal on küll muljetavaldavad, kuid need ei aita meid lähemale arusaamisele, mis teeb inimmõistuse eriliseks, leiab USA maineka ülikooli MIT professor Patrick Henry Winston. Ta ise on püüdnud õpetada arvuteid aru saama lugudest.

Geniaalne teadlane Turing, seesama, kes oli Briti valitsusel Teise maailmasõja ajal abiks sakslaste koodide murdmisel ning kellest räägib peatselt kinodesse jõudev film «Imiteerimismäng», pakkus katse välja 1950. aastal. Filmi nimigi tulenes tema püstitatud küsimusest: «Kas on kujuteldavad digitaalarvutid, mis suudaksid edukalt toime tulla imiteerimismängus?»

Turingu kohaselt võib arvutit pidada intelligentseks siis, kui vestlusolukorras ei suuda inimesest kohtunik vahet teha, kas ta räägib teise inimese või arvutiga. Täpsemalt: viieminutilisest klaviatuuri vahendusel peetud vestlustest peavad kohtunikud arvutit inimeseks rohkem kui 30 protsendil juhtudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles