Sergei Metlev: sisserändaja poja teine vaatus

Sergei Metlev
, Eesti Vabaerakonna liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev.
Sergei Metlev. Foto: Peeter Langovits

Haridusminister Jevgeni Ossinovski on veendunud, et Andrei Ivanov, kes ise nimetab ennast vene kirjanikuks, peab saama Eesti kodakondsuse eriteenete eest. Õhus on sisserändaja poja etenduse teine vaatus, kirjutab Eesti Vabaerakonna liige Sergei Metlev.

Olen kuulnud Ivanovi loomingust palju head ja huvitavat. Tema raamatutes peegeldub äärmiselt keeruline identiteet, mis ütleb «ei» nõukamõtlemisele ning jääb kahtlevale seisukohale praeguse Venemaa suhtes. Samas ei ütle ta kindlat «jah» sõna Eesti identiteedile, jäädes kusagile selle kolmnurga keskele hõljuma. Intellektuaalselt hästi põnev.

Tegemist on hea kirjamehega, kes on saanud olulist tunnustust Eestis ja Venemaal. Kuid miks peaks Eesti Vabariigi valitsus iga hinna eest andma kodakondsuse inimesele, kes nimetas ennast vene kirjanikuks ja ütles ühes suures intervjuus järgmist: «Mind rahuldab täiesti hall pass, kui selline on kord olemas. (…) Hall pass – see on mittekodaniku pass. Citizenship – unidentified. Kust veel võiks sellise vaimustava dokumendi hankida? See vastab suurepäraselt minu hingeseisundile.»

Kui on teada, et motivatsioon kodanikuks saada puudub, siis ei ole ühtegi põhjust, miks peaks talle seda peale suruma. See on ka ääretult demotiveeriv nendele mittekodanikele, kes näevad kurja vaeva kodakondsuseksami sooritamisega.

Jevgeni Ossinovski soov teha juhtumist konfliktne olukord on aga läbinähtav. See on sisse kodeeritud, sest koalitsioonipartner ilmselt ei kiida ettepanekut heaks. See kõik hakkab tugevalt meenutama Ossinovski-Ligi riidu, seekord vol 2. Haridusminister küll rääkis, et sisserändaja poja juhtum on kahetsusväärne ja keegi sellest skandaalist ei võida. Tegelikult aga võitsid mõlemad osapooled (Ligi hüperpopulaarne ja SDE reiting venekeelsete seas tõusuteel). Sama juhtub siin. Ossinovski  tõestab jälle, et seisab kiusatud venelaste huvide eest ja võitleb «reformirahvuslastega». Reformierakond saab võimaluse kinnitada oma truudust Eesti riigi põhiväärtustele.

Kahju ainult heast inimesest ja talendikast kirjanikust Ivanovist, keda tiriti tahtevastaselt suurde poliitikasse. Loodan, et üks kord ta muudab oma meelt ja siiski saab Eesti kodanikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles