Aivar Reinap: Siim Kallas uueks rahandusministriks

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas
Siim Kallas Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonnale ootamatult suure jama oma suuvärgiga kaela tõmmanud Jürgen Ligile kuluks väike puhkus enne valimisi marjaks ära. Selgelt läbipõlemise tunnustega veteranminister ei suuda oma üleolekut kellegi ees vaos hoida ning lahmib täiega igas suunas. Taoline verbaalne žongleerimine võib aga kergesti üle piiri minna, sest üha kasvava uljusega kipub terve mõistus kaduma.

Õllelauas või saunalaval on paljud asjad lubatud, kuid avalikus ruumis ülbitsemine ja maitselagedus ei sobi niigi pigem halva mainega poliitikute renomeele hästi. Mõistlik oleks Reformierakonnal anda Ligile puhkust ja aega järelemõtlemiseks, selle asemel, et ise koos Ligiga vabandamise tulvas samasse soosse vajuda. Ligil on ka tagasiastumise ja eduka tagasitulemise kogemus vanast ajast olemas.

Reformierakonnal oleks ka vangerduseks igati hea aeg, sest Eestisse on tagasi tulemas rahanduses igati pädev Siim Kallas.  Kui Kallas suudaks muidugi vanad hämarad rahaasjad selgeks rääkida, mille selgitamiseks tal veel pool aastat tagasi soovi ega närvi ei olnud. Hõbekuuli operatsioon võib samas vabalt vanast kohast jätkuda ehk IRL kindlasti end Kallase ründamisel opositsioonis tagasi ei hoiaks. Seetõttu oleks Kallasel ja Reformierakonnal kõvasti kaalumist, kas riskitakse teist korda samale kaardile panust panna. Teisalt IRLi peaministri kandidaat Juhan Parts pakkus hiljuti lahkesti parimaks välisministri kandidaadiks just Siim Kallast. Seda juhul, kui väliminister Urmas Paet otsustaks Andrus Ansipi asemel Europarlamenti minna.

Kallasele mängides võib oravapartei loota ka tulevastel valimistel arvestatavat häältesaaki, mis Reformierakonnale kuluks Ansipi ja Kaja Kallase Euroopasse lahkumise tõttu igati marjaks ära. Tagavara variandina oleks võtta ka maailma parim rahandusminister Aivar Sõerd, kuid tema populaarsus rahva seas pole eriti suur olnud. Samas rahandusministeeriumi tegemistesse sisseelamine läheks Sõerdil oluliselt valutumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles