Alar Tamming: Eesti võiks loobuda sõjaväest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavidi suuromanik Alar Tamming.
Tavidi suuromanik Alar Tamming. Foto: Toomas Huik

Kullaärimees Alar Tamming pakub Postimehe arvamusportaalis välja idee, et Eesti võiks loobuda sõjaväest, sest nii leiaks raha korralikuks palkade tõstmiseks ja hariduse edendamiseks.

Kõik palgatõusud on minu jaoks alati rõõmustavad, sest riigi eesmärk peaks olema seal elavate kodanike hea elu. Kõrgem palk aitaks sellele kindlasti kaasa.

Seetõttu olen alati suhtunud väga negatiivselt kõikidesse nn. majandusanalüütikutesse, kes ütlevad et madalad palgad on Eesti eelis ja suurendavad Eesti eksporti.

Enamasti ei ole need arvamuse avaldajad oma palga vähenemisega nõus ning sooviksid madalaid palku kõigile teistele peale iseenda ja seda ei saa lugeda eetiliseks mõtlemiseks.

Praegu leian, et kindlasti oleks vaja paljudel riigiasutustes töötajatel palku tõsta. Eelkõige toetan ma palkade tõstmist neil, kes kuuluvad palgasaajate püramiidi alumisse osasse. See aitaks kaasa stabiilse keskklassi tekkele.

Sooviksin tõstatada ka ketserliku idee palgatõusuks raha leidmiseks. Võiks kasutada Costa Rica lähenemist, kes on ära kaotanud sõjaväe ja kõiki rahasid, mida muidu oleks kasutatud sõjaväe ülalpidamiseks, kasutatakse hariduse edendamiseks ja teistel sotsiaalsetel eesmärkidel.

Vaadates Eestit, mis on reaalsuses ühe suurlinna linnajao suurune, on selge, et ükskõik kui palju me ka raha kaitseväele annaksime, siis reaalse sõja korral ei suudaks me kellelegi peale Läti vastu hakata. Mõistlikum oleks kogu see kulutus ümber suunata Eesti inimeste elujärje parandamise peale.

Postimehe arvamusportaal arutleb täna küsimuse üle, kelle palku võiks esimesena tõsta ning kuidas seda reaalselt teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles