Sven Mikser: president unustas tudengid, arstid, õpetajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser kiitis president Toomas Hendrik Ilvese tänast kõnet, kuid leidis, et riigipea unustas vaadata tulevikku – rääkida üliõpilastest, arstides õpetajatest ja teistest murekohtadest.

Presidendi kõnel oli kaks olulist fookuspunkti. Neist esimene keskendus sellele, et vaatamata Euroopat raputavale kriisile on Eestit kõige hullemast päästnud just meie lõimitus Euroopa Liitu. Kainestav oli presidendi meeldetuletus, et samavõrd või enamgi kui meie oma kokkuhoiupoliitika on meid august välja aidanud meie eelarvesse laekuvad Euroopa ühisvahendid.

Asjakohane oli ka presidendi terav märkus nende poliitikute aadressil, kes selle asemel, et Euroopa Liidu toimimist valijatele selgitada, asusid süüdistama rahvast väheses arusaamisvõimes.

Teine oluline teema oli usaldus ja poliitiline vastutus. Nõustun presidendiga, et valitsusliikmete käitumine tänases valituse juhterakonda räsivas rahastamisskandaalis kujundab Eesti tulevast poliitilist kultuuri ja kardetavasti mitte positiivses suunas.

Mõistes presidendi soovimatust sekkuda päevapoliitikasse oleksin ometi oodanud, et lisaks suurtele ja abstraktsetele teemadele leiaksid mainimist need mured, mis puudutavad vahetumalt Eesti üliõpilasi ja lapsevanemaid, arste ja õpetajaid, põllumehi ja omavalitsusjuhte, ja et president vaataks lähimineviku kriiside ja skandaalide kõrval rohkem eeloleva parlamendiaasta olulistele otsustuskohtadele ja aruteluteemadele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles