Juhtkurg

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Kas Putini imagoloogide eesmärk on lükata tema meediakuvand üle absurdipiiri, et immuniseerida teda väljanaermiste vastu tulevikus?

Sel nädalal sai venekeelsena ootamatult populaarseks laulusalm, mis ütleb: «Kord saabub päev ja parves nii kui kured / ma lendan teele, mis on udu täis.»

Kõik, mis seotud kurgedega, on juba mitu päeva vägagi in. Selle eest tuleb tänada ei kedagi muud kui Vladimir Putinit, kes ajal, mil ta parajasti deltaplaaniga valgekurgede seas ringi ei lendle, hoiab presidendina kogu Venemaa juhtkange.

«Paljud küsivad, kas Vladimir Vladimirovitš Putin on 12 aastat võimul olles kaotanud reaalsustaju,» kirjutas USA konservatiivse mõttekoja Heritage Foundation analüütik Ariel Cohen (korduvalt Tallinnas Lennart Meri konverentsil käinud mees), ning vastas ise: «Minu meelest näib, et on täielikult kaotanud.» Cohen leiab, et «tsaar-batjuškal» on lihtsalt ükskõik, mida arvavad tema trikkidest rahvas või nõunikud. «Tahan ja lendan!»

Tõepoolest, Putini järjekordne etteaste paneb veidi pead kratsima. Miks ta selliseid asju teeb? Üks võimalus on ka see, et Venemaa president on siiralt huvitatud loodushoiust. Aga Vene riigipeal on ju raudselt olemas hoopis võimsamaid hoobasid looduskaitse edendamiseks kui ise valgesse kostüümi rõivastunult deltaplaaniga õhus tilbendada.

Esialgsed teated Putini eelseisvast lennust koos haruldaste valgekurgedega kirjeldasid, kuidas ta peab end maskeerima peale valge rõivastuse ka kurenokaga, et linnud ta omaks võtaks ja talle õhus järgneks. See kõik tundus mõneti uskumatu, ent osutus puhtaks tõeks – välja arvatud too kurenokadetail, mis võidi ju lõpuks ära jätta ka põhjusel, et oleks lihtsalt televiisoris liiga tobe välja näinud.

Ametlik versioon kirjeldab, et president Putin osales eksperimendis, mille Vene ornitoloogid korraldasid projekti «Lootuse lend» raames. See tegeleb punasesse raamatusse kantud haruldaste valgekurgede päästmisega ning lendude mõte on näidata kurgedele teed lõunasse talvitumiseks sobivale alale. «Asudes motodeltaplaani juhtkangi taga, teostas Vladimir Putin kolm lendu: tutvumislend ja kaks lendu lindudega,» teatas Kremli pressiavaldus.

Haruldasi valgekurgi võib näha ka Tallinna loomaaias. «Valgekure elupaigaks on lage madaltundra, kus leidub ka järvi,» kirjeldab veebileht. «Omapärase elupaiga tõttu on liik eriti tundlik inimtegevusest põhjustatud häirimise ja elupaiga kaotuse suhtes.»

Venemaa opositsioonitegelastel sotsiaalmeedias oli igatahes Putini kurelennu tõttu üks äärmiselt lõbus päev. Mõne minutiga ilmusid veebi pildid ja meemid Putiniga lindude seljas. Anekdoot pakkus kokteili Valgekurg retsepti: 50 protsenti vodkat Putinka ja 50 protsenti vodkat Žuravli.

Meenutati muidugi ka Vladimir Vladimirovitši varasemaid meediatrikke: Putin tiigriga, Putin lennukis metsatulekahju kustutamas, Putin uut Ladat katsetamas, Putin merepõhja arheoloogialeidude järele sukeldumas jne jne.

Kultuuriteooria professor Rein Raud küsib aga hoopiski, kas Putin kui «juhtkurg» pole mitte konstrueeritud tema imagoloogide poolt, eesmärgiga lükata tema meediakuvand teatud absurdipiirist üle, et teda immuniseerida väljanaermiste vastu tulevikus?

See on väga hea küsimus ning samasugust mõtteainet pakub ilmselt ka Putini usutlus kanalile Russia Today. Kui seal tuli juttu punkbändi Pussy Riot liikmete türmiheitmisest, viis Putin teema ingliskeelse sõna pussy tähendusele ja grupiseksile, mida bändi liikmed on korraldanud. «See, nagu öeldakse, on nende asi, inimestel on õigus tegeleda kõigega, mida tahavad, kui nad seadust ei riku.»

Avaldus, mis iseenesest sobiks igale lääneriigi poliitikule. Putin aga pidas vajalikuks jätkata: «Mõned selle harrastajad räägivad, et grupiseks on parem kui individuaalne, sest siin, nagu ükskõik millise kollektiivse tegevuse puhul, on võimalik ka seanahka vedada.» Tõenäoliselt saavad semiootikud ja sotsioloogid selle mõtteavalduse tähendusvälju vaagida veel mõnda aega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles