Küttis: eesti keel ei getosta vene kooli

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Küttis
Kalle Küttis Foto: Liis Treimann

Haridusministeeriumi asekantsler Kalle Küttis ütles kolmapäeval Vikerraadio saates «Uudis+», et värsked riigieksamite tulemused näitavad, et venekeelsete õpilastega ei juhtu midagi hirmsat, kui nad eesti keeles õppima panna.

Tema sõnul näitab seda eelkõige juba palju varem suures osas eestikeelsele õppele üle läinud venekeelse Tallinna humanitaargümnaasiumi tõus üldpingereas 3. kohale, vahendab ERR Uudised.

«See lükkab ümber oponentide väited, et kui vene koolide lapsed läheksid üle gümnaasiumis eesti keelele, siis tingimata toimub getostumine ja meie lapsel läheb halvemini,» ütles ta.

Tema sõnul ei selgita keeleõpe aga Narva koolide tõusmist, pigem võib seal otsida vastust kutsekoolist ja ülikoolist - esiteks valivad Narvas vähem akadeemilised noored pärast põhikooli tänu karjäärinõustamisele julgemini kutsekooli, teiseks on võimekamad vene noored edasipürgivamad, kuna Eestis ei ole võimalust õppida kõrgkoolis vene keeles ja nad peavad ennast rohkem näitama, et Eestis läbi lüüa.

Seda, et eestikeelsele õppele üleminek ei ole venekeelsetes gümnaasiumites õpitulemusi halvendanud, saab Küttise sõnul väita vaid Tallinna humanitaargümnaasiumi põhjal, teiste koolide tulemusi saab hinnata alles kahe aasta pärast.

Värske riigieksamite statistika näitab venekeelse taustaga koolide tõusu. Samas on märgata ka nende siseseid erinevusi - tõusevad eesti keelele rõhku panevad koolid nagu Tallinna humanitaargümnaasium ning langes näiteks Linnamäe vene lütseum, mis on kujunenud gümnaasiumi eesti keelele ülemineku vastase võitluse lipulaevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles