Luman: kooliharidus vajab jõulist riigi kätt

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Luman.
Toomas Luman. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kaubandus- ja Tööstuskoja esimees Toomas Luman ütles täna IRLi hariduskonverentsil, et kui ta on muidu parempoolne inimene, siis haridusküsimustes vaat et kommunist, leides, et hariduses peaks korra otsustavalt majja lööma riik.

Tema hinnangul on näiteks lootusetu uskuda, et kaks valda suudavad omavahel kokku leppida, kumma kool kinni pannakse.

Kui aga tahta, et pealinna eliitkoolis ja ääremaa põhikoolis oleks võrdsed võimalused haridust omandada, peaks Lumani nägemuses seda riiklikult korraldama, andes näiteks kehvemas olukorras koolile Soome eeskujul võrdustavat lisatoetust.

«On enesepettus rääkida, et munitsipaal teab, kuhu kool teha jne. Igasugu loengud sellest, et me loome võrdsed võimalused, on enesepettus, kui me ei tee seda riiklikul tasandil,» rääkis Luman.

Ääremaa omavalitsus on tema sõnul võimetu taolist probleemi lahendama ja nii jätkates jääbki ta tühjaks.

Haridusminister Jaak Aaviksoo viskas tänasel konverentsil õhku mõtte, et nõudeid põhikoolilapse kooliteele tuleks karmistada – praeguse tunni aja asemel tuleks see piirata poolele tunnile.

Seepeale tekkis arutelu, kas see pool tundi peaks olema taksoga või jalgsi, millele viitas oma ettekandes ka Luman.

Tema väitel võib mõnel puhul olla täiesti mõistlik rentida kolme lapse koolitoomiseks taksot, kuid ka siin võib takistuseks saada kohalik vallapoliitika. Tema sõnul on ju raske vallal põhjendada, miks nad sõidutavad lapsi taksoga, samal ajal kui paljud ülejäänud vallas virelevad ning on teisigi, kes seda raha himustaksid.

«Kui see oleks riiklikult otsustatud, oleks aga vallajuhil lihtne öelda, et see on otsustatud pahast Tallinnast,» tõi ta näite, miks hariduse keskriiklik suunamine võib ka omavalitsustele sobida.

«Ikka tekib igapäevaseid inimlikke küsimusi, mida oleks lihtsam ja võib-olla inimlikum lahendada üldriiklikul tasandil.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles