Mare Ainsaar: kas Eestis jagub veel tarkust ja ühtsust?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Ainsaar
Mare Ainsaar Foto: Mihkel Maripuu

Tartu Ülikooli sotsioloog Mare Ainsaar räägib Postimehe arvamusportaalile, et meile on toonud edu tarkus ja ühtsus, mida aga ei pruugi enam piisavalt olla.

Milliseks hindate Eesti arengut taasiseseisvumise järgsel perioodil – on see edu-või häbilugu?

Eestil on läinud suhteliselt hästi, aga ma ei tea, kas ma ütleks, et see on just edulugu. On riike, kellel on läinud nii mõneski asjas veel paremini. Üldiselt on Eestil läinud suhteliselt hästi, kui arvata välja asjaolu, et Eesti rahvast jääb järjekindlalt vähemaks.

Tänu millele on Eesti praegu edukam kui Läti, kui öelda ausalt ja ilustamata?

Eesti on olnud ühtsem, natuke enam on olnud usku oma riiki ja eks mõnedel hetkedel on tehtud ka targemaid valikuid. Samas ei tohi Eesti muutuda liialt rahulolevaks ja mugavaks.

Ei saa kindel olla, et Eesti tarkus ja ühtsus on aastal 2012 maailma konkurentsis olemiseks piisav ja et meil ka tulevikus piisavalt arukust jätkub oma potentsiaali maksimaalselt kasutada.

Väiksed peaksid olema eriti ühtsed ning targad, iga oma liiget tundvad ja hoidvad. See on nende ainuke konkurentsieelis.

Mida ennustate Eestile tulevikuks – millal läheb Läti või Leedu arengus meist mööda ja millest see sõltub?

Ma kardan, et tuleviku suhtes ei ole midagi kindlat ja ettemääratut. Eestil võib mina nii hästi kui kehvasti. See sõltub inimestest ja valikutest, mida tehakse täna ja homme. Tarkust on kõvasti vaja, sest mõni kehv otsus ei pruugi endast märku anda kohe, vaid alles mitmete aastate pärast.

Postimehe arvamusportaal küsib 20. augusti puhul erinevate avaliku elu tegelaste kommentaare sellele, kas ja miks on Eesti oma lõunanaabritest taasiseseisvumisjärgsel ajal edukamaks osutunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles