Madis Filippov: miks vaadata filme telerist?

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Filippov
Madis Filippov Foto: Mihkel Maripuu

Ei ole eriline uudis, et kui päevasel ajal jookseb teleris mõni film, siis on see üldjuhul pehmelt öeldes sada korda äraleierdatud jama, mis kõlbab heal juhul nõude pesemisel tapeediks. Seda nii suveprogrammi puhul kui talvel.


Ma ei pea silmas lõputul ringil olevaid sarju, nagu see meeleheitel koduperenaiste saaga või imetüütu «Seks ja linn», kus ühel blondil neljakümnendatele läheneval tibil on miljon lõdvast püksikummist tingitud elutähtsat suhteküsimust, vaid täispikki linateoseid. Õhtu on see aeg, mil erakanalid näitavad vahel ka filme, mida tahaks isegi uuesti vaadata.

Näiteks näitas Kanal 2 pühapäeva õhtul filmi «Sõrmuste isand». See on visuaalselt võimas, põnev ja sisukas lugu, mida võiks parema elamuse saamiseks kuvari asemel suurelt ekraanilt vaadata küll.

Aga kas meie peres seda filmi vaadati? Ainult veidi algust, sest see lõppes kell 1.15 öösel. Esmaspäeval on niigi raske tõusta ning filmi pärast ei ole küll mõtet terve päeva väsinuna ringi uimata.

Saatekavasid sirvides selgub, et meil on õhtuseid filme üldse väga vähe, sest enamik on öised, st öise lõpuga. Võiks ju arvata, et filmid on öösse lükatud suveajaks, mil paljud inimesed puhkavad (kuigi ka see on väär, sest enamik samal ajal nagunii ei puhka), tegelikult aga näidatakse filme absurdsel ajal aasta läbi.

TV 3 näidatud James Bondi filmidest jäi just sel põhjusel taas osa vaatamata. Samal kanalil linastus hiljuti draama «Frost/Nixon», mis on IMDB järgi kõrgelt hinnatud, kuid mida pole ma juhtunud nägema. Nii läks ka seekord, sest 22.30 alanud film lõppes kell 00.50. Kes tööinimestest viitsis seda vaadata?

Kas koolilastele mõeldes planeeriti Kanal 2s näidatud esimesed Harry Potteri filmid nii, et need algasid kaheksa paiku õhtul? Ma ei usu, et sel erilist planeerimist taga oli. Lihtsalt «Reporteri» uudised algasid siis kella seitsmest. Niipea, kui need kella üheksale nihutati, nihkusid ka lastefilmid edasi, lõppedes poole ühest öösel.

On mõistetav, et uudised on lükatud prime-time’ile, aga ma ei saa aru, miks ei taheta filmide ajastamisega tegeleda. Kui «Sõrmuste isand» on üle kolme tunni pikk, siis kas poleks mõistlik seda poolitada – näidata pool filmi enne ja teine pool peale kella 21 uudiseid?

Eks erakanal tehku, mida tahab, aga usun, et ma pole ainuke, kel jäävad ebamõistliku ajastuse tõttu filmid telerist vaatamata. Filmisõbrad ei ole enam sundseisus nagu kümmekond aastat tagasi, vaid imelihtne on leida mõni teine viis, kuidas soovitud film kätte saada.

See on vaid paari hiirekliki ja tüütu maksu- ja tolliameti hoiatava pop-up-akna kaugusel. Lõpuks jääb kaotajaks ikkagi jäiga programmiga telekanal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles