Madis Kalvet: palju kogemust ja natuke uljust

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kalvet.
Madis Kalvet. Foto: Toomas Huik

Ligi kuu aega inimesi oma haardes hoidnud jalgpalli EM saab homme pidulikult punkti. Vaadates finaali jõudnud Hispaania ja Itaalia koondist, võib öelda, et suuri üllatajaid turniir ei pakkunud ning eelkõige maksid ikkagi kogemused.


Neli aastat tagasi EM-tiitliga alatise ebaõnnestuja mainest lahti saanud Hispaania on seejärel jalgpallimaailma valitsenud ning tänavuse turniiri eel leidus kahtlejaid, kas kõikvõimalikud tiitlid võitnud mehed suudavad end taas kokku võtta.

Lisades aga kogemustele ja mängijate ülikõrgele keskmisele tasemele väheke noorust ja tõestamissoovi (esmakordselt kuulub suurturniiril koosseisu 23-aastane äärekaitsja Jordi Alba ja varasemast suuremat rolli kandvad David Silva ja Cesc Fabregas), ongi tulemuseks järjekordne finaal.

Hispaania koondise üldisest kogemuste kasvust rääkis ilmekalt ka Portugaliga peetud penaltiseeria, kus nende keskkaitsja Sergio Ramos üllatas oma Panenka-penaltiga paljusid.

Varasemalt heideti tema puhul ikka nalja, et ulja mehe löökide ajaks tuleb lennuliiklus peatada, sest kunagi pole teada, kuhu silmad kinni ja jõuga virutatud mänguvahend võib lennata.

Kõrvutades aga finaliste, võib leida mitmeid sarnasusi – keskväljal tegutseb kogenud söödumasin (Hispaanial 32-aastane Xavi ja Itaalial 33-aastane Andrea Pirlo) ja väravasuul seisab veelgi suurema koondisepagasiga kapten (Hispaanial 31-aastane Iker Casillas ja Itaalial 34-aastane Gianluigi Buffon).

Nooruslikku tuulepäisust on vastu panna ka itaallastel ning seda kõige ehedamal kujul – 21-aastase, kuid juba palju jõudnud Mario Balotelli trikid palliplatsil ja (eba)õnnestumised väljaspool seda annavad ainest juba nii mõnekski raamatuks.

Kahe viimatise maailmameistri vastasseis paneb otsima loomulikult ka erinevaid endeid. Samas võib öelda, et mõlemad on varasemalt suutnud murda traditsioone või tegutseda vastupidi avalikkuse ootustele. 2010. aasta MMil sai Hispaania esimeseks Euroopa koondiseks, kes suutnud võidutseda väljaspool Vana Maailma.  Kas homme tõustakse esimeseks, kel õnnestunud võita järjest kaks EM-tiitlit?

Itaallased üritavad aga tõestada, et kodumaa klubivutis lahvatanud skandaal neid ei mõjuta. 2006. aastal MM-tiitlit võites oldi silmitsi sarnase, kuid veelgi suuremat mastaapi probleemiga. Toona kandsid koondises põhiraskust samuti Pirlo ja Buffon, tänavusel turniiril on itaallased aga ainsad, kes suutnud Hispaania kaitse lahti muukida ja nende väravavõrku sahistada.

Vaadates aga EMi eel suurfavoriidiks ristitud, kuid poolfinaalis langenud Saksamaa koondist, siis nende põhituumiku moodustavad 22–27 aasta vanused mehed ehk tõenäoliselt räägitakse kahe, nelja ja ka kuue aasta pärast enne turniiri neist taas kui soosikutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles