Juhtkiri: kuldne kodukotus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara hinnad pole enam need...
Kinnisvara hinnad pole enam need... Illustratsioon: Urmas Nemvalts.

Ühe suure kinnisvarabüroo hinnangul maksab 100 000 Eesti leibkonna kodu tänaseks vähem kui selle ostmiseks vaid mõni aasta tagasi pangast laenu võeti.

Pankade laenulepingutes on tavaliselt tingimus, et kui maja või korteri turuväärtus langeb allapoole summat, mis pangale võlgu ollakse, võib pank nõuda lisatagatist. Viimane tähendab, vara, mida inimesed pangale kindlustunde loomiseks lisaks panti peaksid andma.

Kui pangad sääraste nõudmistega massiliselt lagedale tuleksid, halvendaksid nad olukorda kinnisvaraturul veelgi. Hinnad langeksid, majad jääksid tühjaks. Tühje maju ei jõuaks keegi valvata. Vandaalid ja vargad hävitaksid pankadelt laenatud rahaga püstitatud elamute väärtust mitte virtuaalselt, raamatupidamislikult või hinnanguliselt, vaid täitsa reaalselt, kangi ja kirvega.

Need on ilmselt peamised põhjused, miks pangad praegu lubavad, et nad neilt, kes laenud korralikult tagasi maksavad, lisatagatisi ei nõua. Vähemalt hetkel näib, et ka pankurid ei taha niigi hullu asja hullemaks ajada. See viib mõttele, et ehk võibki nende jutte sotsiaalsest vastutustundest edaspidi juba veidi tõsisemalt võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles