Urmas Seaver: sambatantsu finaal

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Samba autorid

Ei, siin repliigis pole juttu tantsusaatest või tantsuvõistlusest. Vaid hoopis võidusambast, mille rajamisega Eesti riik juba 80 aastat tagasi algust tegi ning millega seotud vaidlusi ja suutmatust samba asukohas ja väljanägemises kokku leppida võib küll parajaks tantsuks ja tralliks pidada.

Kuid nüüd on Eesti riik (sealhulgas sambaehitust jõuliselt vedanud sihtasutus Vabaduse Monument ning ehitamiseks raha andnud vabariigi valitsus ja kaitseministeerium) ning monumenti rajav Tšehhi firma Sans Souci Eesti tähtsaima samba ehitamisega lõpusirgele jõudnud. Ning pole kahtlust, et Vabadussõda, mis Eesti riigile iseseisvuse tõi, väärib uhket ausammast.

Põnevaks teeb sambatantsu finaali aga asjaolu, et kuigi sammas märtsi lõpuks valmis saab, siis esialgse kava kohaselt kaetakse see esmalt telgiga ja avatakse kõigile vaatamiseks alles 23. juunil. Seega saavad eestimaalased kolm kuud vaid presentkatet kaeda ning mõelda, et kuidas see sammas ikka täpselt välja näeb ja kuidas 200 000 lambiga rist võib pimeduses särada. Arvestades seda, kui palju kirigi on kütnud samba rajamine, julgen arvata, et selle avamisest saab sündmus, mis meelitab Vabaduse väljakule suure rahvamassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles