Saar: Silvergate'ist peegeldub Eesti ülepolitiseeritud ühiskond

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraatliku erakonna peasekretär Indrek Saar kirjutab, et erakondade annetamisega seotud hirmud ja annetuste varjamine viitavad ülepolitiseeritud ühiskonnale, mis vajab selgete piirangute kehtestamist.

Juriidiliste isikute annetamise puhul on tegu vaid koera saba väikese otsaga, kui tsiteerida kunagist justiitsministrit ja parlamendi õiguskomisjoni esimeest Jüri Adamsit. Ehk kuidas me oleme jõudnud selleni, et osa inimesi ei julge oma nime all annetusi teha - mida ja miks inimesed kardavad?

See osutab ülepolitiseeritud ühiskonnale, mida kindlasti ei saa pidada normaalseks. Siinkohal meenutan, et 2010. aasta novembris, kui riigikogu dekriminaliseeris varjatud ja anonüümsete annetuste vastuvõtmise, hääletasid sotsiaaldemokraadid ainsana selle seaduse vastu.

Olukord, kus erakonnas töötamise eest palka saav isik annetab töötasu tagasi erakonnale on hüpoteetiline. Sel juhul oleks inimesel võimalik toetada erakonda ka vabatahtliku tööga, mida ei loeta erakonnaseaduse kohaselt annetuseks ning millega ei kaasne maksustamist.

Annetamise maksustamise küsimusest märksa olulisem on selle tegevuse läbipaistvus. Sotsiaaldemokraadid on aastaid seisnud erakondade rahastamise korrastamise ja valimiskuludele ülempiiri seadmise eest ning tulnud välja ka vastavate seadusandlike initsiatiividega.

Kui valimiskulude maksumusele kehtestada lagi, siis väheneksid kordades ka kampaaniate mahud ja erakonnad pühenduksid enam sisulistele aruteludele, tõenäoliselt kahaneksid kahtlased ja varjatud annetused siis miinimumini.

Alles sel esmaspäeval andsid sotsiaaldemokraadid riigikogus üle muudatusettepanekud, mis ei luba erakondadel kulutada nii riigikogu, kohalike omavalitsuste kui ka europarlamendi valimistel reklaamile üle 400000 euro.

Taas tulime välja ka ettepanekuga, mille kohaselt tuleb erakondade valimiskulutusi korralikult monitoorida. Sõltumatu audit on vajalik selleks, et keegi ei saaks osta reklaami turuhinnast märksa odavamalt. Loodame, et äsjase skandaali valguses suhtub riigikogu enamus meie parandusettepanekutesse väga tõsiselt ja muudab erakondade rahastamise senist korda. See on hädavajalik, kui me tahame, et inimeste usaldus erakondade ja poliitikute vastu tõuseks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles