Anneli Ammas: «Rahamaja»

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ammas
Anneli Ammas Foto: SCANPIX

Ukraina oranži revolutsiooni ajal Kiievi telklinnakus noorpoliitikuna rindeteateid jaganud SV viskub taas barrikaadidele, nüüd oma koduses väikeriigis. Ühel hommikul kajavad kõik meediakanalid tema avameelsest ülestunnistusest, et ta on osalenud oma kodu- ja ühtlasi peaministripartei rahapesuskeemides.


Peaminister AA istub samal ajal lennukis, olles teel ookeani tagant koju. Skandaali keskmesse sattunud justiitsminister KM lükkab hommikused, varem muis asjus kokku lepitud intervjuud edasi. Seriaal on alanud.

Esimesena astub skandaaliparteist avalikkuse ette – otse lennukilt – peaminister AA. Ta on rahulik ja tasakaalukas. Soovitab uurida, fakte kontrollida ja leiab, et ettevõtted tuleks parteide rahastajate ringi tagasi tuua. Vaataja mõtleb, kas ta teadis ehk hästi informeeritud inimesena juba enne, et niisugune skandaal on puhkemas, või jõudsid nõustajad tõesti tema jutupunktid nii kiiresti ette valmistada.  

Lõunast hakkab intervjuusid jagama ka justiitsminister. Tema on valinud eitamise ning sõnumitooja ristilöömise. Sirgeselgne, selgesõnaline. Usalduslikes vestlustes vihjavad skandaalipartei poliitikud, kelle kõrvu peaks SV tagant otsima. Sõna «motiiv» kasutatakse tihti. Seriaali jälgijad peavad mõistma, et skandaali põhjusta­ja(i)l on isiklik ja kindlasti ebaaus motiiv.

Siis ilmub välja keegi tundmatu poliitikuhakatis, kes tunnistab justkui sama, mida SV, aga paar tundi hiljem võtab osa oma tunnistust tagasi, õieti esitab versiooni, mis naeruvääristab SV tunnistust.  

Pehmem tegelane skandaaliseriaalis on koos justiitsministriga tule alla sattunud veteranpoliitik KL, kes ilmub igaõhtusse meelelahutussaatesse. Oli see nüüd ebaõnnestumine või soovis võimupartei stsenarist visata rahva ette patuoina, aga KLi silmade vilamine ja pingutatult rahulik toetumine diivani seljatoele ei jätnud kahtlusevarjugi, et ta valetab.

Seriaali esimese osa lõpus istub justiitsminister põhiuudistesaate külaliste toolil ning kordab «päris siiralt» ja ohates üle juba esitatud jutupunktid: «Mina meil süüd ei näe. Seda olen öelnud ja väited selgelt ümber lükanud.» Minister lubab võtta vastutuse ja tagasi astuda, kui «Eesti riigi edasitoimimiseks» on seda vaja. Lõputiitrid.

See ei olnud «Alpimaja» uus osa, teisipäeval rullus lahti tõeline võimuerakonna rahaskandaal. Või on see siiski hästi kirjutatud stsenaariumi järgi loodud uue, päevapoliitikast johtuva seriaali esimene osa?

Eilne päev tõi juba uue osa ja uued osalised. Aga nagu «Alpimajaski» vajusid pärast selget esimest osa süžeeliinid laiali ja alles arenevad. Mitu osa võiks olla «Rahamajal»?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles