Catlyn Kirna: britid ei ole eurooplased?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catlyn Kirna
Catlyn Kirna Foto: Erakogu

Miks tahavad britid nii väga Euroopa Liidust lahkuda, ehkki see tõenäoliselt lähiajal ei juhtu, analüüsib Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete lektor Catlyn Kirna Euroopa blogis.

Kas britid on eurooplased või mitte? Eesti ja enamuse Mandri-Euroopa poolt vaadatuna on see rumal küsimus, kuid britid ise kahtlevad. Nad ei ole kindlad, kas nende koht on Euroopa Liidus, sest nad tunnevad ennast mitte päris eurooplastena ning Euroopa Liit neile üldiselt ka ei meeldi.

2010. aastal moodustasid valitsuse konservatiivid ja liberaaldemokraadid, neist esimesed väga eurovastased, teised (vähemuspartei) europooldajad. Konservatiivide kõige parempoolsemad liikmed nõudsid kohe peale valimisvõitu referendumit, kas Suurbritannia koht on Euroopa Liidus või mitte. Eurokriisi halvenemisega on see hääl läinud tugevamaks ning avaliku arvamuse küsitlus on näidanud, et referendumi korral oleks võit ühele või teisele poolele väga napp. Referendumit lähiajal siiski ei tule.

Peaminister David Cameron ei ole oma ametikohal just kõige kindlamalt, seda näitasid ka viimased valimised, kuid referendumit tema korraldama ei hakka. Esiteks, tal on praegu suuremaid muresid – olümpia, 2014. aasta Šotimaa iseseisvusreferendum, põhjatus augus olev majandus jne. Teiseks, vastus võib tulla eitav ja seda suppi ei jõua ta ära süüa.

Sest olgem selged, Suurbritannia Euroopa Liidust lähiajal kindlasti ei lahku. Majandushuvid on seotud liiga palju teiste riikidega, isegi nõrga Liidu korral on see Suurbritannia ainus võimalus oma majandust üles ehitada. Vaatamata kõigile Euroopa Liidust tulnud probleemidele on sellest brittidele rohkem kasu kui kahju ning kindlasti on probleemid väiksemad, kui need, mis kaasneksid lahkumisega. Isegi konservatiivide peaminister ei julge seda teed ette võtta.

Aga miks ikkagi britid tahavad lahkuda Euroopa Liidust? Põhjused on laias laastus kahes kategoorias. Esiteks, neile ei meeldi Euroopa Liit. Eurokriis neid küll nii otseselt ei puuduta (nael on neil jätkuvalt kasutusel), kuid selle mõju ELile on ka mõju neile ning see mure võimendab vaid nende teisi probleeme – euroregulatsioone ja immigratsiooni. Sarnaselt Eestile on ka Suurbritannia valitsus mitmeid reaalselt vajalikke otsuseid või kohalikke rumalusi õigustanud Brüsseliga. Reaalsuses ei ole Euroopa Liit süüdi selles, et on vaja ohutusnõudeid või kui valitsus on üle pingutanud. Meedia võimendab mitmeid probleeme üle ning tihti ajab selgelt udujuttu (EL keelab ära vorstid jne). Ei ole selgelt eristust ka Euroopa Liidu ja Euroopa Nõukogu vahel, mis on kaks erinevat organisatsiooni ning millest just viimane heidab brittidele ette inimõiguste rikkumisi seoses vangide ja immigrantidega.

Mis viibki teise suure probleemini – immigratsioon. Ida-Euroopast, sh ka Eestist, on Suurbritanniasse kolinud väga palju inimesi. Olukorras, kus tööd on niigi vähe, süüdistatakse just ida-eurooplasi selles, et olukord on hullem, kui ta oleks muidu. Probleem on töökates immigrantides, kes võtavad ära kohalike tööd (mida kohalikud tegelikult tegema ei oleks nõus) ning veel enam laisemates, kes kasutavad ära brittide töötushüvitisi. Ilma EList lahkumata neist immigrantidest lahti ei saa. Tõenäoliselt ei saa ka siis, aga see on hoopis teine teema.

Teine küsimus, mis britte EList minema ajab, on arvamus, et nad ikka ei ole eurooplased, vaid pigem ameeriklased. Vaatamata sellele, et Ameerika-armastus on suhteliselt ühepoolne, on nad veendunud, et nende tulevik on hoopis seal, kuigi tõenäoliselt võimendavadki neid tundeid Euroopa Liiduga seonduvad probleemid. Lähiajal Euroopa Liidust nad lahkuma siiski ei hakka ning jäävad ka eurooplasteks, aga brittidele omaselt nad sellega rahul ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles