Ivari Padar: paksemat e-rahakotti kõigile!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padar
Ivari Padar Foto: Priit Simson

Euroopa Parlamendi saadik Ivari Padar nendib vastuseks Alo Rauni arvamusele tülikatest euromüntidest, et praegu on suund pigem e-raha kasutuselevõtule kõikjal Euroopas.

Teematõstatus on igati teretulnud, seda enam, et see on europarlamendis arutluse all ning Euroopa sotsiaaldemokraatide poolse vastutajana olen sellega põhjalikult tegelenud. Paari kuu eest esitasin samalaadse küsimuse ka oma Facebooki lehel, mil teemat parlamendis arutati. Tulemuseks väga elav vastukaja, mis näitab, et teema on eestlaste jaoks oluline.

Nagu Alo Raun isegi märkis, on paberraha hiilgeajad jäänud eelmisesse sajandisse, mõjudes püksitaskus kõlisedes-krabisedes veel vaid emotsionaalsena, ning seetõttu oleks kõliseva versus krabiseva üle arutlemine europarlamendiski üpris tulutu tegevus. Nii olemegi neis aruteludes pilgu tulevikku suunanud ning teeme tööd nn e-raha, teisisõnu kaardi-, interneti- ja mobiilimaksete aina igapäevasemaks laiemaks kasutuselevõtuks kõikjal Euroopas.

Vähe sellest, 2014. aasta veebruarist jõustuv määrus näeb ette, et selle sama e-rahaga arveldamine oleks kõikjal euroalas ühesugune. Suurima leevendusena tarbijale tähendab see näiteks kokkuhoidu kõikvõimalikelt vahendus- ja ülekandetasudelt tulevikus, järgmise sammuna võtame aga suuna mobiili- ja internetimaksete korra ühtlustumisele.

Eesti edu e-riikluses, ühtlasi kaardi- ja netimaksete igapäevane kasutamine on neis aruteludes olulisel kohal ning on seetõttu tõepoolest meie teema, mida Euroopa Liidus ajada ja millega silma paista. Just Eesti kogemustele tuginedes saan julgustada teisigi, eelkõige enda siseriiklike maksesüsteemidega harjunud nn vana Euroopat euroala teiste riikidega ühtemoodi tulevikku astuma ja sularahast järgemööda loobuma.

Seega töötame usinasti selle nimel, et meie (e-)rahakott oleks paksem, samal ajal, kui meie päris rahakott jääks aina õhemaks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles