Luik: kummitemplit minust ei saa

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik.
Mart Luik. Foto: Toomas Huik / Postimees

Ringhäälingunõukogu uueks liikmeks valitud Mart Luik ütles, et tema hinnangul tuleks nõukogul aktiivselt tegeleda mitmete seni lahenduseta jäänud küsimustega.

«Üldiselt on ERR küllalt tubli organisatsioon, oma põhifunktsiooni täidab ta päris hästi. Nipet-näpet oleks siiski vaja arutada,» kirjeldas pikaajalise televisioonijuhtimise kogemusega Luik, kes praegu juhib AS-i Ajakirjade Kirjastus. Luige sõnul lähtus nõukokku kandideerides aktiivse kodaniku rollist ja sellest, et tema teleteadmisi võiks ERR-il vaja minna.

«Minu jaoks on natuke ebaselge ETV2-e kontseptsioon, ta on natuke nagu kanal kõigile,» ütles Luik ja pidas tõenäoliseks, et nõukogus võib taas jutuks tulla ERR-i venekeelse kanali asutamine.

Teiseks on Luige sõnul lahendamata küsimus, kui palju ja millistel tingimustel võib ETV sponsorreklaame edastada. «Kuna tänavu on kaks suurt spordisündmust korraga – nii jalgpall kui ka olümpiamängud - siis me kindlasti alustame nõukogus arutelu ka selle üle, et võistluste rahastamisskeem oleks selge, klaar ja mängureeglid paika pandud.»

Luik märkis, et üks suuremaid etteheiteid ERR-i tegevusele on seni olnud see, et ETV võtab suurte sündmuste ajal reklaamiturult varjatult ära reklaamiraha.

Reklaami tagasi toomist ETV-sse Luik ei poolda. «Ma olen sellist mudelit näinud Sloveenias, kus see osaliselt oli lubatud. Ühelt poolt ta justkui oli reklaamiturul, aga teiselt poolt oli ta justkui turusolkija, kuna tema tingimused olid seadusega pärsitud ja ta ei käitunud adekvaatselt. Kui on võetud vastu otsus, et reklaami ei müü, siis nii peakski olema. Siis on nad vabad ka reitingu tagaajamise krambist, mis paratamatult käib iga telesaatega kaasas,» hindas Luik.

Tema sõnul peaks nõukogu tegutsema mitte juhatuse otsuste heakskiitja ja kontrollijana, vaid pakkuma ka ise välja uusi ideid ja võimalusi, kuidas puudujääke parandada. «Mul ei ole mingit kavatsust minna sinna nõukokku kummitempliks,» ütles ta. Luige sõnul eeldab see nõukogu kõigilt liikmetelt süvenemist asutuse dokumentidesse ja arengukavadesse. Sealjuures tuleb nõukogu liikmete erinev tegevusala pigem kasuks.

Riigikogu kultuurikomisjon valis esmaspäeval salajasel hääletusel Eesti Rahvusringhäälingu uuteks liikmeteks Mart Luige, Agu Uudelepa ja Paavo Nõgene. Nõukogust lahkuvad Andres Jõesaar, Ela Tomson ja praegune esimees Hagi Šein. Seadus näeb ette, et ERR-i nõukogusse kuuluvad eksperdid vahetuvad iga viie aasta tagant ning poliitikud iga nelja aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles