Estonia balleti uus vedur

Rein Veidemann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Edur loobub tipptantsust juhtimise kasuks, rahvusooperi peaballettmeistrina on tal suured visioonid.
Toomas Edur loobub tipptantsust juhtimise kasuks, rahvusooperi peaballettmeistrina on tal suured visioonid. Foto: Peeter Langovits

Juba Toomas Eduri nimes sisaldub kaks olulist vihjet – edu ja vedur –, mille ootuses Estonia balleti uue kunstilise juhi konkurss välja kuulutati. Küsimus oli vaid selles, kas Inglise balletiilmas ideaalse danceur noble’i tiitli ja Londoni tantsukriitikute ühingu Critics’ Circle parima meestantsija auhinna pälvinud Edur võtab vastu kutse osaleda konkursil.


Seekord võttis, ja kui ta juba kandideeris, oli komisjonil, selle juhil peadirigent Arvo Volmeril ja Estonia peadirektoril Aivar Mäel selge, et teised konkursil osalejad – olgu nad nii head kui tahes – Eduri väga selgeid edupunkte, tema rahvusvahelist tuntust ja tohutuid sidemeid ületada ei suuda.



Lisandus muidugi ka see, et Edur ise oli selleks oluliseks eluliseks ja loominguliseks murranguks küps. 2005. aastal, kui Edur lavastas Vanemuises oma esimest täisetendust «E-duur», küsis Postimees, kas ta on valmis ka lavastajaks hakkama, koguni balletti juhtima – oli ju ühest, koos temaga tippu tantsinud Vladimir Malahhovist saanud Berliini Staatsballeti juht.



Küsimus oli ajendatud sellest, et aasta varem oli Eduril purunenud Achil­leuse kõõlus, mis enamasti tähendab tantsijale karjääri lõppu. Edur tuli aga sellest katastroofist välja, tantsis end tagasi suurtele lavadele, kuigi juba siis mõtles ka võimalusele jätkata karjääri koreograafi ja balletitrupi juhina.



Esimese pakkumise hakata Estonia balletti juhtima sai Edur juba 2001. aastal. Aga siis tahtis ta veel tantsida, polnud veel valmis. «Kui see ettepanek tehtaks teile nüüd,» küsis Postimees neli aastat hiljem, «kas oleksite valmis?» «No ma mõtleks väga tõsiselt,» kõlas Eduri vastus. Läks veel kolm aastat ja – mõeldud, tehtud.



1. augustil Estonia balletijuhina tööd alustaval Eduril ei saa lihtne olema. Kuigi Estonia balletil läheb üldiselt hästi, saalid on täis ja repertuaar töötab, varjutavad balleti igapäevaelu nõutus ja sisepinged.



Praegugi veel heas vormis priimabaleriin, samuti peaballettmeistri kohale kandideerinud Kaie Kõrb ootab Edurilt, et ta tooks eesti balletti tagasi elu ja annaks sellele uue näo. «Ootan, et trupp saab jälle ühtseks ja selle süda hakkaks lööma,» sõnab Kõrb.



Edur, kes tantsijana piltlikult öeldes on käinud läbi tule ja vee, on  öelnud, et lavastaja ja trupijuhina tahaks ta edasi anda tantsimise naudingut. «Säde tuleb alles hoida. Elu on ju lühike,» kõlab Eduri kreedo otsekui veduri hõige enne rongi liikumavedamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles