Repliik: uus tähis arhitektuuriruumis

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kolk.
Tiina Kolk. Foto: .

Kõik teavad, kui oluline roll on keskkonnal inimese ja tema esteetiliste tõekspidamiste kujunemisel. Nii loodus- kui linnamaastikes on talletunud meie ajalugu ja kultuurilätted, neis asuvate hoonete arhitektuur mõjutab meie alateadvust kogu aeg. Kaunis ümbruses kasvavad ilusad (loe: üllameelsed) inimesed. Sellest lähtus ka ettevõtja ja metseen Heldur Meerits, kes koos kaaslastega pani aluse noore arhitekti preemiale.


Tema idee järgi saaksid noored arhitektid oma 70 000-kroonise tunnustuse kätte mitte kroonides, vaid maailmareisi või isegi ümbermaailmareisina.  Ainult ise kohale minnes ja imestades, imetledes ja kordumatust kogedes, tippehitisi oma silmaga nähes ja tajudes saaksid noored arhitektid õppida ning edaspidi projekteerida oma hooned paremana.



Niisuguse preemia väärtus ei kahane kunagi ajas, sest elamusi ja mälestusi ei võta tuli ega vesi. Huvitav, kuhu Siiri Vallner – esimene preemia saanu – arhitektuuri uudistama läheb?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles