Ilona Leib: miks toimub kohtupidamine Breiviki taktikepi all?

Ilona Leib
, Suhtekorraldusfirma PR Partner juhataja ja omanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilona Leib
Ilona Leib Foto: Erakogu

Küsimus sellest, kas tituleerida 77 inimese tapmist tunnistanud Anders Breivikut mõrvariks, massimõrvariks, terroristiks või 77 inimese tapmises süüdistatavaks, on õigupoolest väheoluline selle kõrval, et Breivik jätkab võrdlemisi segamatult kuriteo sooritamist ka kohtupingis, leiab suhtekorraldaja Ilona Leib.

Vähemalt 77 inimest surmanud inimese teo täpsete motiivide selgitamise TV-otseülekanne ja meediakajastus on kõige kasulikum just Anders Breivikule, kes seeläbi võimalikult laiale publikule oma ekstremistlikke vaateid saab tutvustada. Minu kui kommunikatsioonikonsultandi jaoks aga mõistetamatu, kuidas Norra kohus ega maailma meedia ole suutnud Breiviku üle kohtupidamist ega selle kajastamist Breiviku taktikepi alt välja tuua.

Vastupidi, Breivikul lastakse avalikul kohtuprotsessil oma hoolikalt ettevalmistatud plaani edasi realiseerida. Põhjalikult planeeritud etendusse kuulub jätkuvalt oma manifesti propageerimine, detailselt lavastatud stuudiofotode meedial kõigepealt avastada laskmine ja seejärel tiražeerimine ning väljamõeldud efektsete rituaalide eksponeerimine. Oma radikaalsele manifestile avalikkuse tähelepanu taotlemiseks 77 inimest tapnud mehel lastakse kohtuprotsessi käigus takistamatult oma sõnumit jätkuvalt avalikkusele edastada.

Mind kohutab, et lääne ühiskond on muutunud nii poliitkorrektseks, et toime pandud kuriteo üle kohtumõistmisele keskendumise asemel on kohus ja meedia koostöös loonud ideaalse tribüüni Breivikile oma haige sõnumi võimalikult laiade massideni viimiseks. Breivikil massidega manipuleerida laskmine võib kihutada meelehaigeid järgijaid kuulsuse ja tähelepanu nimel samalaadsetele tegudele.

Üldjuhul on kohtupidamine selle läbipaistvuse huvides avalik. Sellel keerulisel juhul oleks tulnud aga kaalukauss avaliku kohtupidamise väärtuse ja ekstremistlike vaadete väga laia levitamise vahel selgelt viimase vältimiseks kallutada.

Arutelu selle üle, kuidas süüdistatavat enne kohtuotsuse langetamist nimetada, on väga vajalik ja asjakohane, kui meedias süüdlasena käsitlemine võib kahjustada õiglast kohtupidamist või õigeksmõistva kohtuotsuse puhul inimese edasisi võimalusi. Breiviku väljavaated sõltuvad tituleerimisest õnneks väga vähe. Kuulsuse nimel tapja palk peaks olema aga karistuse kandmise kõrval ka kuulsusest ilma jätmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles