Ott Lumi: töörügaja Pentus, kompetentne Lang, rahvamees Parts

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Postimehe arvamusportaal küsis poliitikavaatlejatelt ja riigiteadlastelt hinnangut Andrus Ansipi 3. valitsuse ava-aastale. Vastab suhtekorraldaja ja ekspoliitik Ott Lumi.

1. Valitsuse aasta – kuidas on valitsus aastaga hakkama saanud võrreldes teie ootustega?

Paneksin hinde 4-. Valitsetud on stabiilselt, samas on olnud teatud enneaegse väsimuse märke, seda just selles osas, mis puudutab poliitika legitimeerimist ehk tehtud otsuste selgitamist sihtrühmadele, keda vastavad otsused on puudutanud.

Arvestades seda, et reeglina õnnestub just esimesel paaril aastal neljast algatada sisulisi poliitikamuudatusi, siis eeldanuks tugeva mandaadi saanud valitsuselt ka jõulisemat reformiindu. Aga ehk kehtib siin vanasõna, et kes alguses ei saa vedama, see pärast ei saa pidama. Seda näitavad järgmised kaksteist kuud.

2. Aasta töörügaja – kes on aastaga enim ära teinud? Miks just tema?

Reformierakonna poole pealt Keit Pentus. Talle pärandati ministeerium ja haldusala, kus asjad ei olnud korras ja kus on tulnud teha palju keerukaid otsuseid. Seega on tal tulnud esimesel aastal mitmete karide vahelt välja seilata.

IRLi poole pealt Jaak Aaviksoo, kelle kanda on jäänud esimesel aastal IRLi enda peamise valimislubaduse ehk tasuta kõrgharidusega seotud teema, sellele lisandub tugev avalik surve õpetajate palga teemal, kuid ka teravad pinged seoses koolivõrgu reformi ja Kunstiakadeemiaga.

3. Aasta kompetentseim – kes on jätnud kõige tugevama eksperdi mulje? Miks?

Rein Lang on jätnud kompetentsi seisukohalt hea mulje. Oma haldusala teemadesse, mida iseloomustab suur surve finantside leidmiseks, aga teiselt poolt piiratud võimalused, on ta suhtunud professionaalselt ja heas mõttes külma kõhuga.

4. Aasta rahvamees – kes on osanud kõige paremini rahvaga suhelda? Miks?

Juhan Parts on oma prioriteetsete poliitikate sõnastamisel endiselt otsekohese stiiliga, mille avalikkus on heas mõttes omaks võtnud. Reformierakonna poole pealt tõstan esile Kristen Michalilt, kes on oma poliitikate väljatoomisel olnud avatud ja hea suhtleja, põhimõtteliselt tegutsenud õpikutarkuste kohaselt.

5. Aasta iseteadja – kes on tegutsenud kõige autoritaarsemalt? Miks?

IRLi poole pealt Aaviksoo, Reformi poole pealt Jürgen Ligi. Olukorrad ja teemad on sellise käitumise vajaduse neile ka suurel määral ette kirjutanud.

6. Aasta üllataja – kelle aastane areng on olnud kiireim? Miks? 7. Aasta pettumus – kes on kõige vähem ootustele vastanud? Miks?

Viimast kahte mul on raske nimetada. Tunnen enamikku ministreid isiklikult ning üllatusi ja pettumusi on neil mulle raske põhjustada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles