Hanno Pevkuri saavutused: pensionitõus, vanemapension ja tervishoid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Stanislav Moshkov

Seoses sellega, et reedel täitub aasta Andrus Ansipi kolmanda valitsuse ametisolemisest, palus Postimehe arvamusportaal kõigil ministritel hinnata enda senist hakkamasaamist. Vastab sotsiaalminister Hanno Pevkur (Reformierakond).

Millise hinde annate oma esimesele aastale selles valitsuses 1-5 punkti
skaalal? Miks?

Jäägu hindamine teiste hooleks.

Mis on teie aasta suuremad saavutused? (1-3)

Sotsiaalministeeriumi valitsemisala on teatavasti väga lai ja tehtut ka väga palju. Peab tunnistama, et kuni kolme punkti tehtu kohe kuidagi ei mahu, aga kui proovida aasta sisse mahtunut kokku võtta, siis eelkõige tulevad meelde järgmised teemad:

1. Pensionitõus ja vanemahüvitise jätkuna väljatöötatud vanemapensioni põhimõtted – selle aasta 1.aprillist tõusis keskmist vanaduspensioni saava pensionäri pension keskmiselt ligi 160 euro võrra aastas. Vanemapensioni eelnõu on valitsuses homme, 5. aprillil. Eelnõu kohaselt makstakse alates 1. jaanuarist 2013 sündivate lapse vanemale tema pensionisambasse kuni lapse kolme aastaseks saamiseni riigi poolt 4 protsenti riigi keskmiselt palgalt. Lapse kolmeaastaseks saamiseni tähendab see praegust keskmist palka arvestades vähemalt 1134 euro ulatuses sissemakseid tulevase pensioni kindlustamiseks. Samuti on vanemapensioni kava järgi plaanis maksta 1980-2012 aastal sündinud lapse vanemale pensionilisa kahe aastahinde ulatuses, et likvideerida ebavõrdsus kehtivas seadusandluses. 2013. aastal tähendab sel perioodil sündinud last kasvatanud vanemale lisapensioni umbes 114 eurot aastas, 2016. aastal aga juba umbes 192 eurot aastas.

2. Tervishoiumuudatused:

a. majanduslanguse perioodil rakendatud teenuste hinnakärpe lõpetamine sellest aastast

b. perearstisüsteemi muudatused (pearaha diferentseerimine, suurem uuringufond, asendussüsteemi käivitamine, puudesüsteemi seadusmuudatused jms) 

c. noortele arstidele kuni 15 000 eurose lähtetoetuse seadustamine

d. haiglate renoveerimine

3. Eripensionite reformiga alustamine (riigikontrolöri ja õiguskantsleri eripensionide kaotamine Riigikogus vastu võetud, edasised
põhimõtted töös) 

4. Vabariigi Valitsus võttis vastu sügisel Laste- ja perede arengukava 2012-2020

5. Kaua oodatud ÜRO Puuetega inimeste õiguste konventsioon on lõpuks Eesti riigi poolt ratifitseeritud ja selle jätkuna allkirjastasime eelmisel reedel vabariigi valitsuse ja puudega inimeste esindusorganisatsioonide koostööpõhimõtete memorandumi.

6. Asenduskodude ja erihooldekodude renoveerimine on täies hoos

Mis aga suuremad ebaõnnestumised? (1-3)

Üht-teist oleks saanud tagantjärgi vaadates teistmoodi teha, aga eks nii nagu hinde panemisega on ka siin kõrvaltvaatajail rohkem öelda, kui endal

Mis on olnud teie viimase aasta suurim tööalane üllatus?

Suuri üllatusi, mida tõesti üllatuseks võiks nimetada, ei olnud.

Millest te ministriametis enim puudust tundnud olete? 

Ajast perele ja lastele.

Millise pilguga vaatate järgmisele tööaastale – kas see tuleb teie jaoks kergem ja edukam kui lõppev või pigem vastupidi? Miks?

Ministri ametis on kõik aastad väljakutseid täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles