Sotsid PR-nõust: täname Ansipit, Ligi ja Randperet

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar
Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kui eile küsis Postimehe arvamusportaal PR-ekspertidelt soovitusi, mida võiks erinevad erakonnad edu hoidmiseks või kasvatamiseks teha, siis täna pärime, kas parteid on kriitikaga nõus ning kavatsevad mõne pakutud idee ka ellu viia. Järgnevalt vastab sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar.

Meenutuseks, suhtekorraldajad soovitasid sotsiaaldemokraatidel jätkata mittemidagitegemist, kuid kutsusid üles käituma ise oma sõnade järgi ehk näiteks rakendama erakonna sees sookvoote. Samuti soovitati rahustada viimasel ajal liiga reljeefseks muutunud Eiki Nestorit.

INDREK SAAR: Meie eesmärk on kujundada Eestist majanduslikult edukas, hooliv ja jõukas ühiskond, aga majanduskasv tuleb saavutada oma inimesi ohverdamata. Vastupidiselt liiga kauaks valitsema jäänud Reformierakonnale ei ole me enda loodud iganenud dogmade pantvangid ja saame tunduvalt avatumalt toetada põhimõttelist riigireformi, mis hõlmates endas nii haldus- kui maksureformi, on Eesti uue majanduskasvu ja inimarengu eeldus.

Sotsiaaldemokraadid on alati ajanud vastutustundlikku ja populismivaba poliitikat ning hoiavad sama joont ka edaspidi. Erinevalt teistest erakondadest leiame me, et valijate ja kodanikuühiskonnaga tuleb arvestada kogu aeg, mitte ainult valimiste eel.

Me oleme aastaid pakkunud välja lahendusi Eesti ühiskonna teravatele probleemidele. 2012. aasta riigieelarvele tegid sotsiaaldemokraadid rea muudatusettepanekuid, mis muu seas nägid ette õpetajate palgatõusu, omavalitsustele tehtud ülekohtu heastamise ja suletavate päästekomando säilitamise. Kui nendega oleks arvestatud, oleks ühiskonnas täna märksa vähem pingeid ja rahulolematust.

Sotsiaaldemokraadid on käinud välja mitmeid sotsiaalvaldkonda, töösuhteid ja maksupoliitikat puudutavaid algatusi. Viimastel kuudel on palju vaeva ja energiat võtnud sotsiaaldemokraatide loodud töötukassa ja töötuskindlustuse põhimõtete kaitsmine. Lähiajal tuleme välja uute ettepanekutega, mis teenivad üliõpilaste ja omavalitsuste huve ning aitavad lahendada tervishoiu puudujääke.

Teisisõnu toovad poliitikas edu sihikindel töö ja oma liini järgimine, mitte PR-trikid ja PR-kampaaniad. Vaieldamatult on sotsiaaldemokraatlikud väärtused muutunud Eesti inimeste jaoks üha tähtsamaks. Ja mis seal salata – paradoksaalsel moel on sellesse oma panuse andnud Andrus Ansipi, Jürgen Ligi ja Valdo Randpere kohati hüsteerilisevõitu rünnakud ja süüdistused, millest paljud on tulnud sotsiaaldemokraatide aadressil.

KOMMENTEERITUD IDEED

1. Mida teha, et sotsiaaldemokraatide uus algus ei kustuks nagu kunagine Res Publica uus poliitika? Kuidas jääda ka järgmistes küsitluses Eesti populaarseimaks parteiks?

MAREK REINAAS: Mureliku näoga «mittemidagitegemine» on poliitikas alati töötav strateegia. Selleks, et valitsema pääseda, tuleb erilise hoolega hoiduda otsustest, tegudest ja vastutusest, mis valitsemisega kaasas käivad. Ja eks pärast ole näha, mis saama hakkab ja kui kiiresti reiting kukkuma kukub.

ILONA LEIB: Oluline on mõista, et sotside praeguse edu on taganud muutused keskkonnas, mitte sotside tegevuses. Oluline on püsida sotsiaalsete väärtuste kaitsel, mitte korrata sotside-mõõdukate varasemaid vigu, kus paremerakondadega koalitsioonis olles läks sotsiaaldemokraatlik nägu täiesti kaduma. Siiski on olulist rolli etendanud õigeaegne juhivahetus ning maailmavaatelise liini varasemast selgem esinemine erakonna seisukohtades. Res Publica õnn ja õnnetus seisnes valitsusvastutuses. Ühest küljest on valitsuses olek suur võimalus hakata oma ideoloogilist liini ellu viima, teisalt toob see erakonna avalikkuse tähelepanu keskmesse ning luubi all on reaalne toimetulek valitsemise ja riigi ees seisvate probleemide lahendamisel. Sotsid ei tohiks unustada, et nad peavad iga üksiku poliitiku tasemel praktiliselt järgima väärtusi, mida nad oma poliitilisele lipukirjale on toonud.

MARI-LIIS JAKOBSON: Praegu võib sotside kõrget reitingut panna pigem reaktiivsete kui proaktiivsete tegurite arvele. Tuleks kasvatada proaktiivset, võimekust mitte üksnes lihtliikmete värbamise, vaid ka poliitika kujundamise võimekuse tasandil.

IVO RULL: Sotsid peaksid esmalt iseenda ridades rakendama Marianne Mikko propageeritavat sookvooti: 40 protsenti kohti valitavates kogudes automaatselt naistele. Hetkel on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuses naisi ca 26 protsenti ja riigikogu fraktsioonis ca 18 protsenti. Sookvoodid tooksid SDEsse rohkem inimlikkust ja vahest tõstaks veelgi nende toetust naisvalijate hulgas. Sotsidele soovitaks ka pisut rahustada Eiki Nestorit, kelle viimase aja avalikud esinemised on olnud üpriski reljeefsed. Nõnda võib raudvarast kiiresti saada vanaraud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles