Märtri hüpe tundmatusse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: A.Peegel

Kindlasti on Eestis võimekamaid poliitikuid kui Keskerakonnast välja visatud Kalle Laanet. Ent tänu Keskerakonna x-faktorile on Laanet saanud andekamatest konkurentidest kuhjaga enam tähelepanu.


Keskerakond lihtsalt kingib võimalusi silma paista. Kui tavaline «valge» inimene sotside, Reformierakonna või IRLi ridades ei paista muust massist nii väga välja, siis arvukatest kriminaalasjadest räsitud tsentriparteis on heas mõttes silma jäämine palju lihtsam.

Südametunnistusega keskerakondlasel on seda kergem avalikkuses esineda. Nüüd Laanet sinna seltskonda enam ei kuulu.

Muidugi, üks võimalus on veel. Kui peaks juhtuma, et Keskerakonna siseopositsioon võtab aasta või kahe pärast erakonnas võimu üle, siis on «valge ratsu» Laaneti tagasitulek kindlasti hiilgav võimalus mainet kujundada. Kuid me ei tea, kas nii läheb.

Laaneti tegemiste või ütlemiste taga nähakse sageli tema poliitikasse tooja Ain Seppiku kõrvu. Asjaolu, et mõlemast mehest tegi poliitiku Edgar Savisaar, enam ei loe. Nende ambitsioonid kasvasid ühel hetkel nende sünnitanu pakutud võimalustest oluliselt suuremaks.

On inimesi, kes usuvad Seppiku suust viimasel pooleteisel aastal pidevalt tulnud kiidulaulu kaitsepolitsei heast tööst. Teised näevad selle jutu taga kulissidetagust niiditõmbamist ja kokkumängu, mille lõppeesmärk on Savisaarest vabaneda ja ise parteijuhiks saada.

Selles valguses ei saa ju hukka mõista Savisaare soovi saada lahti meestest, kes talle erakonnas auku kaevavad. Et vabanemise tööriistaks sattus Laaneti endine alluv Tallinna prefekti tööajast, Kalle Klandorf, on juba puhtalt tehniline küsimus.

Igal juhul peab Laanet vähemalt mõnda aega poliitikas tagaplaanil olema. Ma ei kahtle – kosilasi tal poliitikas kindlasti jagub. Küsimus on, mis hinnaga Laanet end uuele tööandjale müüb. Arvestades keskpartei varasema halli kardinali Seppiku ja tema Reformierakonna ametivenna Rain Rosimannuse sõprussuhteid, siis pakukski Laaneti puhul suurimaks tõenäosuseks valitsusparteiga ühinemist.

Reformierakond on partei, kus siiani endine «ment» puudub, seetõttu pole neil olnud ka tõsiseltvõetavat siseministri kandidaati. Iseasi, kuidas suhtub oravapartei väljavaatesse, et võtad Laaneti, saad ka Seppiku.

Kindel on üks – viimase pooleteise aasta pikkune avalik vastuolu Edgar Savisaarega on Laanetit sisulise poliitikuna kõvasti arendanud. Kunagisest miilitsakooli kursandist on saanud midagi enamat kui endine politseijuht.

Laanet treenis 25 aastat tagasi toonases TSIKis hoolega selleks, et kaugele hüpata. Tema kaugushüpperekord on 7 meetrit ja 45 sentimeetrit, kolmikus 15 meetrit ja 64 sentimeetrit. Nüüd pakub päevapoliitika talle haruldase uue võimaluse – teha võimas hüpe Keskerakonna märtrina. Hüpata elus kaugele.

Tuleb lihtsalt sammud paika seada. Kuid loomulikult jääb ka võimalus üleastumistega ebaõnnestuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles