Mikser: Keskerakonna pereheitmine on meile nii hea kui halb

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku partei esimees Sven Mikser
Sotsiaaldemokraatliku partei esimees Sven Mikser Foto: Peeter Langovits

Eilsele Keskerakonna juhatuse otsusele järgnev võimalik pereheitmine on sotsiaaldemokraatidele nii kasulik kui kahjulik, rääkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser intervjuus Postimehe arvamusportaalile.

Kuidas te kommenteerite Keskerakonna juhatuse eilse koosoleku tulemusi – kas seal miski üllatas?

Ei ütleks, täiesti ootuspärane.

Te tunnete ka Edgar Savisaare taktikat. Kuidas te hindate, kas nüüd järgneb Keskerakonnas suurem pereheitmine?

Ma usun, et senine Keskerakonna siseopositsioon konsulteerib omavahel ja üritab astuda üheskoos mingid sammud. See oleks loogiline. Mitmele Edgar Savisaare suhtes kriitilise tiiva esindajale oli eilne juhatuse otsus signaal, et tõenäoliselt selles erakonnas pikas perspektiivis jätkata ei ole enam võimalik. Kindlasti analüüsib iga inimene ja kõik koos erinevaid stsenaariume, mida edasi teha.

Teie hõõrute muidugi Keskerakonna sisetülide peale käsi – on ju lootust sotsiaaldemokraatide ridasid täiendada?

Eks see on mitme otsaga asi. Ma usun, et päris paljud vasaktsentristliku maailmavaatega inimesed võivad juhul, kui lootused Keskerakonda sisemiselt demokratiseerida liiva jooksevad, vaadata oma järgmise alternatiivi järele, kuidas vasaktsentristlikku maailmavaadet edendada. Kindlasti on Sotsiaaldemokraatlik Erakond selline, kes sellist vasaktsentristlikku maailmavaadet demokraatlikul, 21. sajandile omasel viisil võimaldab viljeleda.

Teisest küljest, kui me vaatame koalitsiooni-opositsiooni jõujooni, siis on sotsiaaldemokraatide suurim eesmärk muuta valitsevat poliitilist suunda, pöörata seda suurema inimkesksuse, solidaarsuse, vasaktsentristlike väärtuste suunas.

Kui Keskerakonnas peaks järgnema suurem pereheitmine, ei ole garantiid, et kõik need inimesed üleüldse poliitikas otsustavad jätkata või in copore Sotsiaaldemokraatliku Erakonna suunas sammud seavad.

Eks me vaatame iga sellist vapustust ka väikese murega. Loomulikult ei saa salata, et Keskerakonna Savisaare-kriitilise tiiva hulgas on mitmeid inimesi, keda me hää meelega näeksime enda ridades.

Kas te võtate kõik Savisaarele opositsioonilised keskerakondlased avasüli vastu, kui nad soovivad üle tulla? Ka nt skandaalsed Mart Viisitamme ja Aivar Riisalu?

Eks skandaalid on erinevad. Meil arutab juhatus kõiki kandidaate ja ajaloos tunneme ka selliseid juhtumeid, kus juhatus on otsustanud, et mõni inimene on sellise taustaga, et parem on öelda talle «ei». Aga ma ei hakka ennetavalt teoreetiliselt konstrueerima.

Mis puudutab Aivar Riisalu, siis erinevalt mitmest teisest Savisaare-kriitilisest Keskerakonna liikmest, ei ole ta väljendanud väga sotsiaaldemokraatlikku maailmavaadet. Loomulikult, kui inimene seda deklareerib, siis me talle tule- või veeproovi ei saa teha. See on inimese sisetunde küsimus.

Aga kui lihtsalt tema varasemate väljaütlemiste põhjal peaksin otsustama, siis ma oletaksin, et kui ta tahab jätkata Eesti poliitikas väljaspool Keskerakonda, ei pruugi tema esimene valik olla sotsiaaldemokraadid.

Postimehe arvamusportaal küsib täna ekspertidelt ja poliitikutelt, mida võivad Keskerakonna sisepinged Eesti poliitilisele maastikule kaasa tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles