Aaviksoo oponendid: täienduskoolituste raha küll puutuda ei maksa

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Haridusminister Jaak Aaviksoo tegi ettepaneku kaaluda võimalust suunata praegu õpetajate täienduskoolituseks minev raha nende palkadeks, kuid haridusinimesed peavad seda kahjurlikuks ja võrdlevad püksi pissimimisega.

«Õpetajad on ainuke töötajate grupp, avalikus sektoris vähemasti, kellele eraldatakse seaduse järgi 3 protsenti täienduskoolituseks,» rääkis Aaviksoo eelmisel nädalal ETV «Foorumi» saates.

«Võib-olla korraldaks seda täienduskoolitust niimoodi, et see 3 protsenti vabaneks ja selle saaks panna õpetajale palgale otsa, eelkõige kaasates Euroopa liidu raha,» pakkus ta idee aruteluks.

Martin Kaasik, Tallinna Laagna gümnaasiumi direktor
Täienduskoolituse raha suunamisega palkadeks saavutame kurikuulsa Mart Laari korduvalt välja öeldud püksipissimise efekti - algul on hea, aga hiljem väga paha. Täienduskoolitusest loobumine tooks kaasa õpetajate täienduskoolitusasutuste pankrotid, kompetentsi siirdumise teistesse valdkondadesse ja tulemuseks oleks õpetajate kvaliteedi langus ning stagnatsioon.

Enn Kirsman, lastevanemate liidu esimees
See on minu meelest suisa kahjurlik ettepanek, mis töötab ministri eesmärgiks pandud põhikooli- ja gümnaasiumi sisulisele lahendamisele risti vastu. Uut tüüpi koolid – «puhtad» põhikoolid ja gümnaasiumid – vajavad uut moodi mõtlevaid ja õpetavaid õpetajaid. Kui täienduskoolituse rahad ära võtta, siis kust taolised «uued» õpetajad tulema peaksid? Ülikoolidest? Millal jõuavad ülikoolid vajaliku arvu «uusi» õpetajaid koolitatud – seni, kuni neid aga pole, ei tohiks ju kavandatud uuendusi rakendada.

Astrid Sildnik, õpetajate liidu juhatuse liige
Õppekavaga on seotud ka õpetajate täienduskoolituse teema. Kuna uus riiklik õppekava esitab õpetaja professionaalsetele oskustele väga suuri nõudmisi, siis vajavad õpetajad rohkem täienduskoolitust ja see mõte, et võiks palka suurendada koolituseks ettenähtud summadest, ei too pikemas perspektiivis kasu.

Haridusminister Jaak Aaviksoo käis eelmisel nädalal tele-eetris arutamiseks välja viis ideed õpetajate palga tõstmiseks haridussüsteemi lisaraha suunamata ning kaks ideed õpetajate töökoormuse vähendamiseks. Postimehe arvamusportaal küsib sel nädalal erinevatelt asjaosalistelt, mida nad neist mõtetest arvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles