Nestor: kuidas saab streigikeeld olla ametniku enda huvides?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor online-väitlemas.
Eiki Nestor online-väitlemas. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Eiki Nestor seab tänase online-väitluse lõppsõnas kahtluse alla väited, et see on ametniku enda huvides, kui tal ei lubata palga vähendamise vastu streikida.

Tänan ministrit ja korraldajaid debateerimast ja seda vahendamast. Teema ei ole lihtne. Eelkõige seetõttu, et kõik me soovime toimivat ja tarka avalikku teenistujat ning seda võimalikult odavalt.

Avalike teenistujate kulul on lihtne koguda populaarsust, kuna see meeldib maksumaksjale. Seejuures unustavad need populaarsuse kogujad Teile meelega ütlemast, mis on nende ettepanekute tegelik hind.

Reaalsuses on see jokitamine avalikku teenistusse palkamisel ja seal töötavate inimeste motiveerimisel. Täpselt samasuguse enesepetmisega tegeleme siis, kui usume, et ametnikul ei peakski olema streigiõigust. Justkui siis saaksime ta «odavamalt kätte».

Kas võib siinkohal tõesti uskuda nii selles debatis kui ka varem välja öeldud lauset, et ühepoolne õigus vähendada ametnike palka on mõeldud nende endi huvides? Seejuures jättes neid ilma nii streigiõigusest kui isegi meeleavaldusõigusest.

Valdav osa inimestest, kes on riigi ja omavalitsuste palgal, ei tegele riigi julgeolekuga või kaitsevõimega. Ma ei näe ühtki põhjust, miks neil ei peaks olema õigus oma huvide esindamisel ka streikida.

Mõlema poole lõppsõnade esitamisega on tänane online-väitlus Eiki Nestori ja Kristen Michali jaoks lõppenud. Varsti avaldame ka väitluskohtuniku hinnangu selle kohta, kumb tänases debatis paremini hakkama sai.

NB! Ärge unustage hinnata gallupis, kumma poole - Michali või Nestori - argumendid olid teie meelest tugevamad! Tulemused avalikustatakse ka homses Postimehe paberlehes!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles