Michal: miks soosida midagi Tallinna linna «streigi» laadset?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Liis Treimann

Kui lasta kõigil ametnikel streikida, soosime sedalaadi absurdsete olukordade teket nagu tänane Tallinna linna «streik», ütles justiitsminister Kristen Michal (Reformierakond) tänase online-väitluse endapoolses lõppsõnas.

Tänan Eiki Nestorit ausa ja meeldiva väitluse eest. Samuti tänan Eesti Väitlusseltsist Marleen Pedjasaart ja Margo Loori ning Postimeest ja Alo Rauni meie väitlema kihutamise eest.

Avaliku teenistuse kaasajastamist on oodatud ammu. Soov läbipaistva ja selgema palgasüsteemi ning paremate regulatsioonide järgi on samuti pikaajaline. Ausad ja selged regulatsioonid on kasulikud avalikkusele, kel on selge ülevaade, mida avalikus teenistuses tehakse. Samuti ametnikele, kel on selge, milline on nende palk, tekivad uued arenguvõimalused ja avalik teenistus muutub avatumaks.

Täna on streigipiirang laialdane. Kel huvi, saab vaadata minu avasõnavõtust täpsemalt. Uue seadusega streigipiirang väheneb. Märgatavalt, kui lubate. See on kindlasti õiglane lahendus, mis tagab, et streik ei peata riigi toimimist ega halva teiste inimeste turvalisuse ega ohutuse tagamist.

Ka meedias näeb täna üha enam kriitikat nende suhtes, kes õpetajate palganõudmiste varjus ennast nende streigi saba peale sokutavad. Kaugele ei ole vaja vaadata – Tallinnas streigib tööandja ja palga maksja ehk Tallinna linn ise õpetajate palgatõusu toetuseks.

Daniil Harms (kes ei tea, siis tegu on hea vene absurdikirjanikuga) tõenäoliselt ei usuks oma silmi, nähes, mis toimub päriselus – omavalitsusest õpetaja tööandja streigib õpetaja palga tõusuks, aga palka ei tõsta. Sama tekib ka olukorras, kus ametnikud hakkaks streikima. Algaks ilmselt mõne teise riigi stiilis ametkonna kasutamine poliitikas.

Arvan, et pigem on tulevikku ilmselt järgmise ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni sõnadel selle aasta 8.veebruarist, kes ütles «Aktuaalses Kaameras», et erinevalt varasemate palgalepete sündimisest seekord suurt riidu, pikette ega streigiähvardusi ei olnud.

«Seekord võtsime teise taktika: otsustasime teha maksimaalselt lobitööd ja maksimaalselt rahumeelselt. Paistab, et õnnestus väga hästi. Kindlasti õpime sellest tuleviku tarbeks.»

Mille peale teatas vastaspool, kes nõustus 12,2-protsendise palgatõusuga bussijuhtidele, et kokku lepiti ametiühingutega, kuna esitati ka reaalseid nõudmisi.

Seega, tänan kõiki, kes teema vastu huvi tundsid ja kommentaarides oma aruka mõtte kirja panid. Loodan, et see on üks märk ka lugupidava debati võimalusest.

NB! Ärge unustage hinnata selle loo juures olevas gallupis, kumma poole - Michali või Nestori - argumendid olid tugevamad! Tulemused avalikustatakse ka homses Postimehe paberlehes!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles