Sulev Valner: sammuke õiges suunas

Sulev Valner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: SCANPIX

Poliitikute ja ametnike mõjutamine on teema, millesse võib suhtuda kaheti.



Et kodanikud ja kodanikuühendused suudavad poliitikat mõjutada, ongi enamasti just see, mida vaja. Nii me arvame. Kui kodanikke kuulda ei võeta, on poliitikud järelikult rahvast irdunud ülbikud.

Hoopis teine on suhtumine näiteks ärimeeste lobitöösse, et saada seadustesse-määrustesse sisse enda jaoks soodsad sätted. Eriti hull, kui ärimees juhtub olema veel kellegi otsustajaga ka muidu lähedalt seotud, siis hakkab asi lausa korruptsiooni järele lõhnama.

Esmapilgul näib neil kahel lobitööl olevat lihtne vahet teha, aga ei pruugi olla. Ärimeeste ettepanekud võivad ka olla riigimehelikud ja üldkasulikud. Ning lihtkodanikul võib olla vägagi kitsarinnaline oma huvi mingeid asju mõjutada.

Justiitsminister Kristen Michali plaan lobimisreegleid korrastada ja tuua see tegevus rohkem valguse kätte tundub igatahes sammuna õiges suunas. Halba see ju ei tee, kui ausad ametnikud, poliitikud ja lobistid oma kontaktid kirja panevad. Kui palju sest saadavast infost välja suudame lugeda, sõltub juba meist endist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles