Jarmo Mäkelä: vennasrahvas eksiteel

Jarmo Mäkelä
, YLE välistoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä. Foto: Peeter Langovits

Jaanuaris hakkasid Euroopa Parlamendi vasakpoolsed ja tsentristid kompima võimalusi võtta seisukoht Ungari uue põhiseaduse nende punktide suhtes, mis tundusid olevat vastuolus Euroopa Liidu aluslepingutega.

 Asja pidi arutatama 18. jaanuari istungil Strasbourgis, kuhu saabus kutsumata ka Ungari peaminister Viktor Orban. Enne istungit leppis ta paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) juhtidega kokku, et need takistavad Ungarit kritiseeriva otsuse langetamist.

Orban kõneles istungil ja vastas küsimustele. Ta pisendas Ungari ja Euroopa Komisjoni vahelist tüli. Ungari põhiseaduse probleemkohti on tema sõnul poliitilistel põhjustel suuremaks räägitud.

Kui päev õhtusse jõudis, olid Euroopa Rahvapartei juhid Orbani ennast täis esinemisest surmani tüdinud. Nad teatasid, et Ungarit puudutava resolutsiooni ettevalmistamine võib nende poolest alata.

Täna, 16. veebruaril hääletabki Euroopa Parlament resolutsiooni poliitiliste arengute kohta Ungaris. Mitte keegi ei arvanud, et endiste sotsialismimaade üleminek demokraatiale toimuks viperusteta. Möödunud 20 aastat ongi näidanud, et siire on toimunud eri riikides erinevas rütmis.

Pole olemas mingit reeglit, mille järgi oleks võinud ennustada, millises riigis saab üleminek olema kerge ja kiire, millises vaevaline ja pikk. Ungaris lihtsalt öeldes ebaõnnestus üleminek sotsialismilt demokraatiale. Ungaril on majanduslikult halvasti läinud juba pikka aega.

Majanduse kukkumine oligi suurim põhjus, miks Fidesz sai ülivõimsa võidu 2010. aasta valimistel, saades kaks kolmandikku kohtadest parlamendis. See tähendab, et Fidesz suudab pelgalt oma erakonna häältega võtta vastu mis tahes seaduse, ka uue põhiseaduse.

Majandust pole Fideszi võit päästnud. Detsembris kukutati Ungari riigivõlad rämpsklassi, selle aasta majanduslanguseks ennustatakse poolteist protsenti. Seevastu poliitiliste probleemide tekitamisel on oldud tegusad. Fidesz teostab programmi, mille abil kindlustatakse, et ükski teine erakond ei pääse riigis enam võimu juurde.

Kõikvõimalikud ametikohad on täidetud oma meestega. Kui keskpanga ja õiguskaitse osas ei edenenud see pööre piisavalt kiiresti, muudeti reegleid. Ametisolevate kohtunike sunniviisilist pensionile saatmise iga toodi allapoole ning keskpanga juhtkonda loodi uusi ametikohti, millele pääsejad otsustab valitsus.

Euroopa Komisjoni mõõt sai täis jaanuaris. Komisjon osutas uue põhiseaduse kolmele osale, mis tuleb muuta, või muidu hakatakse tegutsema selles suunas, et võtta Ungarilt Euroopa Liidus hääleõigus ja peatada Ungarile minevad maksed. Ungari valitsuse vastus peab olema Brüsselis 17. veebruariks.

Euroopa Liidu ülesehituses pole mingil arukal moel arvesse võetud võimalust, et liikmesriik võib valimiste kaudu libiseda ühe partei diktatuuri. Ungari juhtumilgi peab komisjon otsima juriidilisi trikke, et valitsust korrale kutsuda. Euroopa Komisjoni töö on valvata Euroopa Liidu lepingute järgimist. Niisiis tegutseb komisjon Ungarit ahistades sisuliselt õigesti.

Alati kui on talitatud teisiti, on tagajärjed olnud kurvad. Euroopa praeguse majanduskriisi sünnisõnad öeldi välja sel päeval, kui Euroopa Komisjoni toonane itaallasest juht Romano Prodi teatas, et Saksamaale ja Prantsusmaale on antud luba rikkuda Euroopa stabiilsuse ja kasvu pakti. Soomlasest kõrge ametniku Eero Vuohula meenutuste järgi valitses komisjoni koridorides sel päeval vaikus – haudvaikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles