Jarmo Mäkelä: Euroopa rahvusvaheline tähtsus ei saa olema märkimisväärselt suurem praegusest

Jarmo Mäkelä
, YLE välistoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä.
YLE välistoimetaja Jarmo Mäkelä. Foto: Peeter Langovits

Ma usun, et kümne aasta pärast on võimusuhted maailmas kaldunud püsivalt Hiina ja Aasia kasuks. USA on endiselt märkimisväärne sõjaline jõud, ent  vaevalt samasugune aktiivne üleilmne sekkuja nagu praegu.
Euroopa rahvusvaheline tähtsus ei saa olema märkimisväärselt suurem praegusest. Minu arvates pole see ka vältimatult vajalik. Piisab sellest, kui järgneva kümne aasta jooksul suudetakse siseturg täielikult toimima panna, muuta euro usutavaks reservvaluutaks ning tekitada stabiilne majanduskasv kõigis liikmesriikides.

Kümne aasta pärast on ELis rohkem liikmeid kui praegu, sest selleks ajaks on kõik need Balkani maad, kellele on lubatud tulevikku ELis, seda võimalust kasutama hakanud.
Ma ei usu, et Kreeka lahkuks eurotsoonist ja seega EList. Vaatamata sellele, et neil seisavad ees väga rasked kümme aastat, astuvad nad sellel teel edasi. Ma ei usu, et Türgi oleks kümne aasta pärast ELis, millest samuti tuleb probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles