Erkki Bahovski: ELi riigid peavad suutma omavahel kokku leppida

Erkki Bahovski
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Peeter Langovits/Postimees

Kristallkuuli täpsete ennustuste tegemiseks pole kellelgi, aga ma arvan, et kõigepealt tuleb paika panna liikmesriigi ja keskuse suhted. Praegu me liigume selles suunas, et liikmesriigid saavad rohkem võimu ja Brüsseli osatähtsus väheneb. See tähendab, et EL muutub järjest rohkem riikidevaheliseks lepinguks. Sel juhul pole EL kümne aasta pärast enam kindlasti nii sujuv moodustis, nagu ta on praegu või oli kümme aastat tagasi.

See on küll konstruktsioon, aga ma näeksin teatud sarnasusi 19. sajandi lõpuga. Toona oli Euroopas koha sisse võtnud ühinenud ja suur Saksamaa.

Loomulikult on 19. sajandi lõpuga võrreldes ka olulisi erinevusi – maailmas on tugevnevaid suurvõime praegu rohkem kui toona: Hiina tõus, USA on jätkuvalt alles. Kõigi nendega tuleb arvestada. Kui aga ELi riigid ei suuda omavahel asjaajamises kuidagi kokku leppida, siis EL lõpuks marginaliseerub maailmapoliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles