Martti Puukko: mis on Haavisto trump?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Puukko
Martti Puukko Foto: SCANPIX

Armees õpitakse sööma pontšikuid ja teki all teistele märkamatult käsikiimlema, ütles üks tuntud laulja ja helilooja Soome meelelahutussaates. Seda ütlejat tuntakse ka presidendikandidaat Pekka Haavisto innuka toetajana. Öelduga viitas ta sellele, et Haavisto pole teeninud kaitseväes, vaid oli asendusteenistuses. Sama mees tõdes mõni päev tagasi, et ka Jeesuse fänniklubi liikmed on oma iidoli mainet alla tõmmanud. Seda lausus ta vastuseks seepeale, kui üks koomik oli öelnud, et teda panevad paljud Haavisto toetajad imestama.



Pekka Haavistost on mõne nädalaga loodud nähtus, kui tuntud meediapersoonid on hakanud häälekalt toetama tema saamist Soome presidendiks. Mõni on juba nimetanud Haavisto toetajaid uudissõnaga mölymystö (möly ’lõugamine, kisa-kära’; älymystö ’haritlaskond, intelligents’). Tõepoolest valitsevad Haaavisto toetajad vähemalt sotsiaalmeediat ja neil on tugev toetus ka ajakirjanike seas.

Olukord meenutab pisut 1970ndaid, kui Nõukogude Liitu asjalikult kritiseerida polnud Soomes võimalik, sest noored ja häälekad kommunistid domineerisid küsimuses, kuidas peab Soomes asjade üle arutlema. Nad olid küll arvult vähemuses, ent suutsid ikkagi piisavalt valitseda aruteluruumi.

«Mõte Haavisto valimisest presidendiks on väga erutav. Läheksime sallivuses lõdvalt Rootsist mööda,» ütles üks analüütik TV vestlussaates, «oleksime maailma kõige progressiivsem maa, sest mitte kusagil mujal presidenti, kes elaks täiesti avalikult homoseksuaalses paarisuhtes.»

Nüüd paistabki, et Haavisto ülekaalukalt kõige suurem trump valimistel on see, et ta on homoseksuaalne. Meedias püütakse tekitada mingit kummalist sallivuse maailmameistrivõistlust pealkirjadega nagu «Soome, kas oled valmis?».  Mulle tundub, et valimiste mõte ehk Soomele presidendi leidmine on meedias jäetud kõrvaliseks asjaks. Ometi valitakse Soomele keskset välispoliitika ametimeest järgnevaks kuueks aastaks. See  pole ju superstaari-saade.

Kui Haavisto käis sotsiaaldemokraatide juhtkonda oma toetajate hulka kosimas, meenutas ta, et on olnud suvereporter demarite (sotside) ajalehes. Ta kiitis ka sotsiaaldemokraatide presidente alates Mauno Koivistost kuni Tarja Halonenini. Kuigi sotsiaaldemokraadid teatasid, et ei asu erakonnana kummagi kandidaadi toetajaks, sai Haavistole osaks demarite juhtkonna vaimustunud vastuvõtt ning pooled sotsiaaldemokraatidest ministrid on teatanud, et toetavad presidendivalimistel Haavistot. Võrdles ju ka erakonna peagi taanduv peasekretär Mikael Junger kandidaat Haavisto kõnelejatalenti USA presidendi Barack Obama omaga, ehkki tavaliselt Soome poliitilistes väitlustes võõrastatakse USAd.

Tundub, et Haavisto oskabki kõnelda alati just seda, mida konkreetne publik soovib kuulda. Ehkki paljude inimeste peal niisugune oskus töötab, ei pea ma isiklikult seda heaks omaduseks – niisugune stiil meenutab, et kui mõni asi näib liiga heana, et olla tõsi, siis see polegi tõsi.

 Haavisto oskuste kohta välispoliitikas on öeldud, et ta on võrreldes Sauli Niinistöga ülivõimas. Teda on reklaamitud koguni kui Nobeli preemiaga pärjatud president Martti Ahtisaariga võrreldavat rahusobitajat. Siiski pole Haavisto saavutused sellised, nagu püütakse mõista anda. Muuseas on Khartumi ülikooli (Sudaan) professor Abdel Ghaffar Ahmad  kirjutanud, et rahuoperatsioon, millest Haavisto Darfuris osa võttis, oli täielik ebaõnnestumine. Haavisto eitab ebaõnnestumist. Valimiste esimeses voorus esines Haavisto televisioonis suurepäraselt ja rahulikult. Teises voorus on panused on tõusnud ja Haavisto olnud teleekraanil selgeltt närvis. Vana kõnekäändu kasutades oli ta mitmel korral ehmunud nagu auto ette sattunud metsik põhjapõder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles