Print Toobal

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: A.Peegel

Parteijuhi Edgar Savisaare usaldusisikuna teab üks nuhkimisskandaali peategelasi Priit Toobal kole palju. 600 euro nimel avaliku võimuga kauplemise või erakirjavahetuse varguse kõrval on veel palju asju, mille peale Toobal öösiti külma hirmuhigiga üles võiks ärgata.


Kümme aastat Keskerakonna tiiva all olnud Toobal alustas oma käänulist karjääri Suure-Jaani gümnaasiumi huvijuhina, tõusis sealt kiiresti 22-aastasena Suure-Jaani linnavolikogu esimeheks ja sealt edasi avanesid kõrgemad kohad parteiliinis – esmalt koordinaator, seejärel peasekretär.

Suure-Jaani koolis sai Toobal oma keemiaõpetaja käest ühe elu suurima tarkusetera: raske õppustel, kerge lahingus. Õppuseaeg ei paista aga Toobalil poliitikas kuidagi lõppevat. Ta marsib ühest jamast teise ja seda Savisaare toetusel, kes on Toobali suurim poliitõpetaja.

Toobal ongi üks väheseid, kellesse Savisaar veel oma erakonnas usub ja keda usaldab. Toobal kannab esimehele ette riigikogu keskfraktsioonis toimuva ja võitleb naeruvääristavalt Keskerakonna siseopositsiooni vastu.

Ta on käsutäitja, mis on viinud erakonna ka tema ajaloo suurimasse rahalisse kriisi. Peasekretäri asi on partei rahaasjad korras hoida, kuid julgemata oma peaga mõelda ja tehes seda, mida Savisaar käsib, on ta suutnud oma 28 eluaastaga jõuda olukorda, kus tema jätkamine poliitikas näib oma peaga mõtlejaile üha võimatum. Kriitilisemad parteikaaslased ütlevad, et viimase paari aasta jooksul on tekkinud raskusi Toobali jutu uskumisega, et mitte öelda: Toobal kipub valetama.

Ta on aga ühe vankumatu parteisõduri veenev kehastus: enne valimisi lippab läbi pool Eestit, riietab teda abistavad tüdrukud oma näoga T-särkidesse, jagab voldikuid, viib oma valimismeeskonna ja valijad bussi ja rongiga sõitma.

Ta on üks riigikogu usinamaid sõnavõtjaid, ja kui avalikkuse ees kuulutab Toobal oma tõde nirgikiirusel, siis erakonnakaaslased heidavad talle ette seda, et ta ei oska suhelda. Ei vasta peasekretärina kõnedele ja kui kellelgi väga veab, siis saab ta Toobalilt vastu e-kirja.

Küll aga on Toobal Savisaarelt üle võtnud SMS-suhtluse. Parlamendipartei peasekretärina ei ole talle mitte mingi probleem saata ajakirjanikule labaseid SMSe stiilis «Kuidas sa ometi saad sellist p... ja valet kirjutada? Kas nad tõesti maksid nii palju või oli keegi neist voodis nii hea?».

Või uurida SMSi teel oma parteikaaslaselt: «Pidid mulle midagi tooma?» Viimane jääb aega, mil Savisaar ootas Venemaalt raha, millest osa võis olla ka sulas. Lühisõnumeid saab ka jälitada ja välja printida. Kaitsepolitsei majas, kus Toobal on olnud viimastel kuudel sage külaline, on ülevaade kindlasti olemas.

Uuel nädalal on tal tõenäoliselt Toompuiestee majja taas asja. Oma Facebooki kontol jagub tal kehvas seisus himu kelkimiseks: «Asi on naljast kaugel, kuid arvestades toimuvat, siis ma ei imestaks, kui mõni meediaväljaanne teatab, et Toobal on lisaks ka salakaubavedaja, narkodiiler, ahistaja ja et Toobali maakodust kuuri tagant lume alt leiti ikka verd ka...»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles