Hendrik Vosman: poliitiline kiirtee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Vosman.
Hendrik Vosman. Foto: Mihkel Maripuu


Arvatavasti on I-4 koridor termin, millest enamik Ameerika poliitika huvilisi, rääkimata eestlastest, pole kuulnud. I-4 on Florida keskel paiknev kiirtee, mis ühendab osariigi ida- ja läänerannikut, täpsemalt öeldes Daytona Beachi ja Tampa linna.



Kiirtee ja selle ümber asuvad piirkonnad (ehk I-4 koridor) jaotavad Florida mõtteliselt kaheks: laias laastus vabariiklasi toetavaks põhjaosaks (või Lõuna-Georgiaks, nagu naljatavad kohalikud) ja demokraate pooldavaks lõunaosaks. I-4 koridoris endas, kus suurematest linnadest asuvad Tampa ja Orlando, on aga jõujooned üsna võrdsed, mis muudab selle koha eriti tähtsaks USA presidendivalimistel. Kandidaadid teavad, et kes võidab siin, võidab üsna kindlalt kogu Floridas. Ja kes võidab Floridas, on üsna tõenäoliselt ka kogu presidendivalimiste võitja.

Florida on üks kümmekonnast swing state’ist ehk võtmeosariigist, kus on enam-vähem võrdne arv demokraatide ja vabariiklaste toetajaid. Ülejäänud umbes 40 osariigis on sotid selged ammu enne valimispäeva: demokraadist presidendikandidaadid võidavad ida- ja läänerannikul, vabariiklased südamaal. (Tegemist ei ole pöördumatu seadusega, kuid viimastel valimistel on pea alati niimoodi juhtunud.) Swing state’idest kaalukaim on Florida, sest see on rahvaarvu poolest suurim ning kõige võrdsemalt demokraatide ja vabariiklaste valijate vahel jagunenud osariik USAs.

Arhailine süsteem, mille alusel Ühendriikides presidenti valitakse – tingimata ei võida mitte enim hääli saanud kandidaat, vaid loeb võidetud kohtade arv valijameeste kogus –, tähendab, et kandidaadid keskendavadki oma tähelepanu eeskätt swing state’idele. Floridas aduvad I-4 koridori märkimisväärsust kõik poliitikaeksperdid – kandidaadid kulutavad ainuüksi Tampa ümbruses valimiste eel telereklaamidele miljon dollarit päevas.
2008. aastal võitis I-4 koridoris Barack Obama, neli aastat varem George W. Bush – mõlemad võitsid teadupärast ka Florida ja üleriigilised valimised. Mistõttu on vabariiklaste jaoks kriitilise tähtsusega sel aastal I-4 koridor endale hõivata.

Lõppenud nädalal Tampa lähedal paiknevas St Petersburgis – vene emigrandi asutatud mereäärses, aastaringse päikesepaistega linnas – kuulsin ühelt kohalikult asjatundjalt ennustust, et tänavu pole vabariiklastel Floridas mingit lootust, isegi kui nad nimetavad asepresidendikandidaadiks esmakordselt latiino – Kuuba päritolu noore senaatori Marco Rubio, kes on ristitud vabariiklaste Obamaks.

Eksperdi sõnul poleks sellest mingit kasu – Obama võidab valimised tänu majanduse paranemisele niikuinii.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles