Erik Tohvri: nagu sõjakuulutus heale sõbrale

Erik Tohvri
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tujurikkuja»: Hiid-Halonen
«Tujurikkuja»: Hiid-Halonen Foto: Youtube

Tundub, et meie kultuuriministri Rein Langi vaateväli on kohati õige kitsaks jäänud või ei huvitu ta raamatukogudega tegelemise kõrval kultuuri nendest tahkudest, mis meelelahutuse asemel meie riigile häbi teevad või meid isegi rahvusvahelise skandaaliga ähvardavad.

Ma pean silmas vana-aastaõhtul ETVs näidatud saadet «Tujurikkuja». Selles esitatud tehniliselt suurepärane, kuid poliitiliselt läbimõtlematu ja soomlasi solvav videoklipp on meie vennasrahva tõsiselt välja vihastanud. Mulle jääb täiesti arusaamatuks, kuidas klipi stsenaristid võisid sedavõrd mõõdutunde kaotada, et panid Soome kõigiti sümpaatse ja rahumeelse presidendi Tarja Haloneni hävitaja ja purustaja rolli, kelle vastu tuli vabadusmõõka kasutada?


Ainsaks seletuseks sellele võiks olla, et algul oli stsenaristidel mõttes anda see osa hoopiski Putinile. Lõpuks valiti aga Halonen, sest see variant tundus oma võimalike tagajärgede tõttu olevat mõõtmatult ohutum, kuigi kogu klipi loogiline idee läks sellega kaduma.


Ning siit tekibki küsimus – kui see lugu oleks eetrisse (ja internetti) läinud idanaabri peaministriga, mis poliitilisi vastasseise arvestades oleks kõigiti põhjendatud, kas sel juhul oleks meie kultuuriminister vahele astunud ja saate ära keelanud?


Ma olen kaugel sellest, et soovitada avalik-õigusliku ringhäälingu riiklikku tsenseerimist – hoiatav eeskuju on meil oma minevikust võtta. Siiski peaks niisuguste, riigipiire ületavate ja ohtlikult mõttelagedate väljaastumiste eest keegi ikkagi vastutama ja omad vitsad kätte saama, sedapuhku ilmselt kultuuriministri käest.


Sisetunne ütleb, et kuna ETV otseselt esindab Eesti riiki, peaks valitsus Soome presidendi ees juhtunu pärast vabandama. Igatahes on see tänavapoisilik mõtlematu ulakus jätnud kaugele paistva pleki kogu Eesti riigile ja tõendab, et kuna paljudel meist ei ole korralikku lastetuba, tuleb kogu eesti rahvasse suhtuda ettevaatusega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles